Illegitimate

Carmen
"Carmen"

VH17-076-0001

belgianpuoliverinen (bwp), tamma, 167cm
s. 30.11.2016, 8v.
esteratsastus, re 150cm
kasvattaja Tristan Vandenbroucke, BE
omistaja Helo (VRL-13822)

20.03.2017 KTK-III 17 + 16 + 16 + 17 = 66p. / KTK-III
24.10.2017 Quality (58,889 %) 8+3½+3+8+4½+7+6+9½+3½
i. Maxence evm
trn, bwp, 169cm
ii. Esteban evm
rn, bwp, 171cm
iii. Niels evm
iie. Loredana evm
ie. Natacha evm
trn, bwp, 166cm
iei. Pieterjan evm
iee. Natasja evm
e. Chloé evm
m, bwp, 165cm
ei. Dominique evm
tprt, bwp, 166cm
eii. Lennert evm
eie. Elien evm
ee. Cosette evm
m, bwp, 162cm
eei. Lionel evm
eee. Coline evm

Jälkeläiset

t. Capri '88
o. Urania '88
t. Célestine '88
o. Cok3&C0LA

Carmen on tulinen ja äkkipikainen tamma. Koskaan ei voi etukäteen sanoa mitä tuo neiti keksii seuraavaksi tai mitä seuraavaksi sen kanssa tapahtuu. Kuitenkin loppujen lopuksi neito on hyväntahtoinen eikä tarkoita pahaa kärpäselläkään. Pinna on kuitenkin todella lyhyt eikä aina voi tietää mikä tänään sitten on neidin mieleen ja mikä ei.

Hoitaessa Carmen on suhteellisen helppo ja hyvä käytöksinen. Pääsääntöisesti tamman saa hoidettua karsinassa ilman sen isompia ongelmia. Toki jos neidillä näyttää olevan kiukkupäivä niin helpommalla pääsee kun Carmenin vaan ottaa käytävälle tai sitten sitoo karsinassa kaltereihin.
Varustaminen tapahtuu hyvin pitkälti vaivattomasti. Kiukkupäivinä tamma korkeintaan vaan satuloidessa narisuttelee hampaitaan yhteen korvat luimussa, mutta ainakaan tähän päivää mennessä hampaita se ei ole yrittänyt upottaa kehenkään.

Ratsastaessa Carmenin kipakkuus tulee enemmän kun hyvin esille. Helposti kuumuva tamma ei ole aina se helpoin ja varmin ratsu. Esteillä kuitenkin Carmen on esittänyt loistavaa varmuutta ja vielä tähän päivää mennessä ei ole tullut vastaa mitään estettä josta neitiä ei ole hypännyt varmasti yli. Tamma ei siis todellakaan kyttäile mitään ylimääräistä joten hyvin pitkälti esteradalla saa keskittyä vaan ohjaamiseen ja koettaa olla hävittämättä jarruja. Hyvin yleinen virhe Carmenin kanssa tulee radalla siinä vaiheessa kun vauhtia on vain yksinkertaisesti liikaa eikä siinä vaiheessa hevonen itsekään osaa oikein katsoa fiksua ponnistuspaikkaa. Vaikka vauhtia löytyy ja jarrut ovat välillä enempi vähempi hukassa niin Carmen antaa paljon anteeksi. Se yrittää itse tehdä radalla parhaansa ja imee hyvin vahvasti esteille. Ikävä kyllä kuumetessaan tamma muuttuu edestä hyvin vahvaksi ja siinä vaiheessa sitten yleensä koetellaan ratsastajan kanttia, että riittääkö se radan loppuun asti.

Kilpailupaikoilla Carmen on yleisesti ottaen yksi iso draama queen. Milloin mikäkin hevonen on mukamas liian lähellä ja pitää vinkua ja kitistä joka asiasta. Harvemmin tamma potkii ketään tästä protestoiden, mutta ihan varmuuden vuoksi ja kaikkien mielenterveyden takia häntää koristaa poikkeuksetta aina kilpailupaikoilla punainen nauha.

NJ'n alaiset näyttelyt

16.01.2017 (kutsu), lk 4 bwp-t - 2/4, irtoSERT
01.03.2017 (kutsu), lk 3 bwp-t - 2/4, irtoSERT

Porrastetut

Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 2477.13
Nopeus ja kestävyys: 0.00
Kuuliaisuus ja luonne: 3228.62
Tahti ja irtonaisuus: 0.00
Tarkkuus ja ketteryys: 0.00


ERJ esteratsastus taso 10/10

21.04.2017 Valmennus

Valmentajana Sorel

Viimeisenä mutta ei suinkaan vähäisimpänä oli vuorossa musta kaunotar, Carmen, jolle oli tarkoitus tehtailla kiva esterata. Hevonen on kuulemma ollut todella vauhdikas ja menevä nyt muutaman päivän, joten suunnittelin suosiolla vain muutaman esteen ja keskittyisimme pikku seikkoihin, mitkä oikeasti ovat äärimmäisen tärkeitä. Aluksi ratsukko kulki isolla ympyrällä, tehden asetuksia ulos ja sisälle. Myös takaosan siirtoja, että saadaan hevonen heräilemään myös pohjeavuille. Carmen narskutteli kuolaimia ja heitteli päätänsä levottomasti. Vasen kierros oli selkeästi kankeampi. Alkuun meillä kului aika paljon aikaa, että saimme hevosen toimimaan halutusti ja turhan hermostuneisuus häviämään. Aloitimme perus pystyesteestä, jota lähestytään lyhyen suoran jälkeen tiukasti kääntäen kuin pisaralle. Tämä ei ollut todellakaan helppo tehtävä, mutta tässä joudumme keskittymään äärimmäisen tarkasti laukan nopeuteen ja pituuteen. Liian nopea laukka ei toimi tässä, ei mitenkään. Ratsukon alku näytti hurjalta mutta todella selkeät ja napakat pidätteet ennen käännöstä sai Carmenin reagoimaan hyvin ja nopeus tippui ja esteelle tulo onnistui loistavasti! Siitä jatkoimme kaksois sarjalle, joka oli pitkälle suoralle sijoitettu. Kehotin ratsastajaa istunnalla hallitsemaan hevosta ja huolehtimaan selkeistä ja tarkoista pidätteistä. Ennakointi on äärimmäisen tärkeää! Välillä vauhti meinasi olla päätä huimaavaa mutta hyvin ratsastaja sai mustan kaunokaisensa hallintaan. Loppuun olin todella iloinen ja tyytyväinen. Enemmän rauhallisuutta ja istunnalla ratsastamista, niin hyvä tulee! Hevonen selvästi luottaa ratsastajaansa mutta tarvitsee toiminnalleen selkeän jarrun.


22.03.2017 Valmennus

Valmentajana Veera R.

Tänään pääsin valmentamaan Carmenia ja tämän omistajaa esteratsastuksen saralla Illegitimatessa. Ratsukko oli maneesissa jo keräilemässä ohjia kunnolla käteen, kun saavuin. Alkaessani kasailemaan esteitä seurasin sivusilmällä ratsukon ravailua. Carmenin ravi oli hyvin matkaa voittavaa ja letkeää, mutta se näytti olevan hyvin herkkä suustaan ja protestoi aina, kun sen mielestä suuhun jäätiin liian ronskisti kiinni. Kehotin ratsukkoa tekemään isoja ympyröitä ja tempon vaihteluita ravissa.

Kokosin ratsukolle n. 140 - 160cm korkeita esteitä, kolme pystyä, kaksi tasaokseria ja yksi trippeli. Olin suunnitellut radan niin, että pystyt ja okserit pystyi tulemaan kummastakin suunnasta. Näin ollen saimme tehtyä tästä 11 esteisen radan. Laskin alkuun vielä kaksi estettä hieman matalammalle, että ratsukko sai tehdä muutaman verryttelyhypyn. Carmen vaikutti kuumuvan jo näillä melkoisesti, joten hetken ratsastaja sai palautella ja rauhoitella tammaa kuulolle laukassa ja ravissa, ennen kuin jatkoimme valmennusta.

Kun Carmen oli saanut tarpeekseen päästellä taas välissä höyryjä ja saatu hyvin kuulolle, aloin neuvomaan ratsastajalle rataa. Ratsukko lähti jälleen vauhdilla ensimmäistä estettä kohti, mutta ratsastaja toimi aivan oikein ja käänsi ratsun uudelle ympyrälle. Vasta kun tamma lähestyi estettä hallitusti niin he pääsivät matkaan. Tamma ponkaisi muutamalle esteelle hieman kaukaa ja yritin huutaa ratsastajalle, että laskee askeleita tarkemmin väleillä. Radan loppu päässä ratsastaja sai tamman paremmin hallittua, mutta radan alusta he joutuivat uusimaan muutaman estevälin niin monta kertaa, että väliin saatiin mahdutettua oikea määrä askeleita.