Illegitimate

Feminist Complaints
"Femme"

VH17-076-0002

belgianpuoliverinen (bwp), tamma, 162cm
s. 30.10.2016, 8v.
esteratsastus, re 140cm
kasvattaja Jeff De Waele, BE
omistaja Helo (VRL-13822)

20.02.2017 KTK-III 17 + 18 + 17 + 16 = 68p. / KTK-III
24.10.2017 Quality (63,889 %) 6½+5½+5+10+3+10+5½+6+6
06.05.2018 Champion
i. Master Of Tides evm
trn, bwp, 169cm
ii. Shatter Me evm
rn, bwp, 171cm
iii. We Are Giants evm
iie. Crystallize evm
ie. Men Are From Mars evm
trn, kwpn, 166cm
iei. Transcendence evm
iee. Karma evm
e. Seduction Marmalade evm
vprt, kwpn, 165cm
ei. Afterglow evm
tprt, kwpn, 166cm
eii. Radioactive evm
eie. Art Of Seduction evm
ee. Karat Diamond evm
rt, kwpn, 162cm
eei. Rocky Mountain High evm
eee. The Art Of Sparkle evm

Femmen isä, Master of Tides, on komea, estepainotteinen belgianpuoliveriori. Korkeutta tältä tummanruunikolta orilta löytyy 169cm ja luonnetta sillä on vaikka muille jakaa. Master of Tides on rohkea ja päättäväinen hevonen, minkä takia siitä varmasti on tullutkin niin hyvä esteratsu. Ori on kilpaillut 150cm luokissa ja niittänyt menestystä ympäri Euroopan. Omistajansa sanoin parempaa hevosta ei löydä, vaikka etsisi koko loppuelämänsä ja enemmänkin. Ori on kantakirjattu toiselle palkinnolle. Hevoselta löytyy 17 hienoa jälkeläistä ympäri Euroopan ja niistä lähes jokainen on kilpaillut esteratsastuksessa. Jälkeläisilleen Master of Tides on periyttänyt periksiantamattomuutta ja kykyjään.

Femmen isänisä, Shatter Me, on ruunikko, 171cm korkea belgianpuoliveriori Belgiasta. Ori tulee hienosta suvusta ja asusteleekin erittäin tunnetulla oriasemalla. Hevonen on ollut lähinnä jalostuskäytössä ja se onkin kantakirjattu toiselle palkinnolle. Kisaratsun elämää se on kokenut noin kahden vuoden ajan, jolloin sen kanssa kerättiin lisämeriittejä jalostusta varten. Shatter Me on haalinut sijoja esteratsastuksen parista ja on näitä kykyjään ja ulkonäköään periyttänyt myös 35 jälkeläiselleen. Luonteeltaan ori on rohkea ja periksiantamaton. Shatter Me tarjoaa haasteita sitä kaipaavalle, mutta tilanteen vaatiessa hevonen osaa myös ottaa rauhallisesti.

Femmen isänisänisä, We Are Giants, on 170cm korkea, tummanruunikko belgianpuoliveriori. Ori on kilpaillut esteratsastuksessa ja sillä on todella komea ja lennokas hyppytyyli. Ponnistuskohdat löytyvät helposti ja hevoselta löytyy paljon estesilmää ja halua työskennellä. Ori on myös todella ruunamainen, mikä tekee siitä helpohkon käsiteltävän. Hienon kilpailu-uran jälkeen ori siirtyi jalostukseen. Jälkeläisiä We Are Giants on jättänyt jälkeensä kymmenisen kappaletta ja niille hevonen on periyttänyt muun muassa komeaa ulkonäköään ja estetaitojaan.

Femmen isänisänemä, Crystallize, on kuvankaunis, toiselle palkinnolle kantakirjattu belgianpuoliveritamma. Hevonen omaa kauniin punarautiaan värin ja siltä löytyy korkeutta jopa 172cm. Hevonen on kilpaillut vuoden ajan esteratsastuksessa, jokseenkin menestyksekkäästi, mutta omistajan loukkaantumisen takia hevonen myytiin siittolalle. Crystallize on kauniin ulkonäkönsä lisäksi myös kaunisluonteinen, ehkä jopa hieman sinisilmäinen. Tamman kanssa on helppo tulla toimeen ja se on kovin tasapainoinen tammaksi. Jälkeläisiä tammalta löytyy 6 kappaletta.

Femmen isänemä, Men Are From Mars, on 166cm korkea tummanruunikko hollanninpuoliverinen, jolla on kilpailtu tavoitteellisesti esteiden parissa kansainvälisillä kentillä 150cm luokissa. Ori on asunut alusta asti kilpailullisessa perheessä, joten myös siitä on valmennettu kunnon kisaratsu. Men Are Form Marsin ura alkoi hyvin ja menestyksekkäästi, mutta auto-onnettomuuden johdosta se joutui valitettavasti jättämään leikin kesken. Ori on kuitenkin ollut vielä hyvä ja toimiva jalostuksessa, ja sukua onkin jatkettu yhdeksällä varsalla. Luonteeltaan ori on oman arvonsa tunteva, haasteita antava jääräpää. Hevonen on myös periksiantamaton ja tarjoaa jokaiselle haasteita.

Femmen isänemänisä, Transcendence, on 168cm korkea musta hollanninpuoliveriori. Hevonen on kilpaillut esteratsastuksessa ja sillä on lennokas ja voimakas hyppytyyli. Orilta löytyy paljon estesilmää ja se hyppää rohkeasti minkä tahansa esteen yli huonommaltakin tieltä. Luonteeltaa Transcendence on periksiantamaton ja jykevä hevonen. Se tarjoaa haasteita, mutta osaa myös olla kunnolla tilanteen niin vaatiessa ja käsittelijän ollessa jämäkkä. Jälkeläisiä orille on siunaantunut 17 kappaletta ja niille hevonen on periyttänyt lähinnä periksiantamatonta luonnettaan.

Femmen isänemänemä, Karma, on hieman tuntemattomampi, 165cm korkea ruunikko hollanninpuoliveritamma. Hevonen on kilpaillut muutaman vuoden esteillä, jonka jälkeen tamma siirtyi siitokseen ja puskaponeiluun. Omistajan sanoin Karma on luonteeltaan nimensä mukainen ja antaa kyllä samalla mitalla takaisin. Hevonen on kuitenkin sisimmältään lempeä ja hellyyttä kaipaava otus. Jälkeläisiä Karmalta löytyy vain kaksi kappaletta, mutta niistä molemmat ovat erittäin taitavia ja kauniita ratsuja.

Femmen emä, Seduction Marmalade, on vaaleanpunarautias hollanninpuoliverinen, jolta löytyy korkeutta 165cm verran. Tamma omaa mielettömän suuren sydämen ja sitä onkin monesti sanottu tallin lempeimmäksi ja herttaisimmaksi hevoseksi. Seduction Marmalade on ollut loistava opetushevonen hienon estekilpailu-uransa jälkeen. Hevonen hyppää tasaisenvarmasti, eikä pelkää tai säiky mitään. Tamma vaatii kuitenkin käsittelijän, joka osaa potkia sitä eteenpäin ja herätellä tarpeeksi. Jälkeläisiä tammalta löytyy viisi kappaletta, joille se on periyttänyt ihanaa luonnettaan ja tasaisuuttaan. Jokainen tamman jälkeläisistä on menestynyt esteillä.

Femmen emänisä, Afterglow, on tummanpunarautiaan värin omaava, 166cm korkea hollanninpuoliveriori. Afterglow on kilpaillut lähinnä esteiden parissa, mutta sillä on haluttu kokeilla myös kouluratsastusta. Koulun puolella ori on suorittanut kohtuullisen hyvin, mutta selvästi parhaimmillaan se on esteillä. Ori hyppää lennokkaasti ja satavarmasti jokaisen esteen ylitse huonommaltakin tieltä. Luonteeltaan Afterglow on haasteita antava, mutta varma ratsu. Tallissa ori kuitenkin keksii vaikka mitä metkuja ja hoitaja saa olla hieman varuillaan, ettei ole pian nenällänsä kuivikkeiden seassa. Jälkeläisiä orilta löytyy hienot 13 kappaletta.

Femmen emänisänisä, Radioactive, on toiselle palkinnolle kantakirjattu hieno hollanninpuoliverinen. Ori omaa rautiaan värin ja korkeutta siltä löytyy 166cm. Hevonen on komea, mutta lisäksi todella taitava esteratsu. Hevosen kilpailu-ura jäi kuitenkin lyhyeksi, sillä ori oli todella haluttu jalostuksessa. Näin ollen Radioactivelta löytyy runsaasti jälkeläisiä, jopa 78. Hevonen tulee loistavasta estesuvusta, eikä itse orinkaan taidot jääneet epäselviksi. Luonteeltaan Radioactive on rohkea ja periksiantamaton. Ori on myös hyväluontoinen ja jokseenkin myös ruunamainen.

Femmen emänisänemä, Art Of Seduction, on tummanrautias, 166cm korkea hollanninpuoliveritamma. Art Of Seduction on rohkea, kaunis ja periksiantamaton tamma, josta sai hienon treeni- ja kisakumppanin. Tamman nuoruus ei ollut kovin ruusuinen, sillä se myytiin monesti paikasta toiseen erinäisten syiden takia. Hevosen syytä se ei kuitenkaan ole ollut, sillä siltä löytyy paljon potentiaalia ja taitoa esteille ja se on luonteeltaankin mukava ja toimiva ratsu. Hevonen on kilpaillut esteratsatuksen parissa muutaman vuoden, ennen kuin jäi kokonaan siitoskäyttöön ja puskaratsuksi. Jälkeläisiä tammalle on siunaantunut neljä kappaletta.

Femmen emänemä, Karat Diamond, on rautias, 162cm korkea hollanninpuoliveritamma, jolla on kilpailtu 140cm luokissa esteillä ympäri Euroopan. Karat Diamond ei ole ollut aina se hohdokkain suorittaja, mutta taitoa ja halua kuitenkin löytyi. Tamma on kuitenkin hieman sähläävä ja innokas. Hevosesta sai kuitenkin loistavan treeni- ja kisakumppanin. Karat Diamond on kantakirjattu toiselle palkinnolle, mistä se sai hieman lisäpisteitä siitoksessa. Jälkeläisiä hevoselta löytyykin seitsemän kappaletta ja niistä kuusi on kilpaillut esteratsastuksessa ainakin kohtuullisen menestyksekkäästi.

Femmen emänemänisä, Rocky Mountain High, on tulinen hollanninpuoliveriori. Tällä rautiaalla, 165cm korkealla orilla on kilpailtu kenttäratsastuksessa jokseenkin menestyksekkäästi ja se on myös kantakirjattu toiselle palkinnolle korkein pistein. Luonteeltaan ori on todella orimainen ja haastava, mutta erittäin monipuolinen ratsu. Se tietää mitä haluaa ja osaa myös niitä asioita vaatia. Rocky Mountain High ei sovikaan kaikenlaisille käsittelijöille, vaan vaatii jämäkän ja auktoriteetiltaan vahvan ihmisen rinnalleen. Jälkeläisiä orilta löytyy 17 kappaletta ja niille hevonen on periyttänyt ulkonäköään ja periksiantamattomuuttaan.

Femmen emänemänemä, The Art Of Sparkle, on vain 160cm korkea rautias hollanninpuoliveritamma. Hevonen on kantakirjattu kolmannelle palkinnolle ja sillä on kilpailtu esteratsastuksen parissa 130cm luokissa kaksi vuotta ennen kuin se siirtyi siitokseen. Luonteeltaan hevonen on hieman säikky, mutta periksiantamaton ja voimakas ratsu. Sen kanssa ei tule yhtään tylsää päivää ja tamma osaa aina yllättää. The Art of Sparklelta löytyy neljä upeata varsaa, joista jokainen on perinyt emänsä periksiantamattomuuden.

Jälkeläiset

o. Thénardier '88
t. Feminist Myths '88

Femme tuli Illegitimateen hieman vahingossa. Tai no ihan tarkoituksellisesti Femme tuli talliin asustelemaan heti vieroituksen jälkeen kun kasvattajan talli oli yksinkertaisesti täynnä. Sopimuksena oli, että varsa kasvaisi meillä sen aikaa kun sille löydettäisiin koti. Tamman tuntematon suku ja mitään sanomaton ulkonäkö ei kuitenkaan herättänyt kiinnostusta ostajista. Varsa otettiin pois myynnistä siksi aikaa, että päästäisiin aloittamaan ratsukoulutus ja treenaamaan sitten enemmänkin jotta varsan kapasiteetti tulisi paremmin esille. Kerkesimme käydä näytillä muutamissa nuorille hevosille tarkoitetuista kilpailuissa kun ensimmäiset ostotarjoukset tulivat. Kuitenkin olin mennyt kiintymään tammaa liian paljon joten lopulta päädyttiin, että Femmen koti olisi sittenkin Illegitimatessa. Tuota päätöstä en ole vielä tähän päivää mennessä sitten katunut kertaakaan.

Femme on varmasti yksi kiltimmistä hevosista mitä olen koskaan tavannut. Samalla se on myös varmasti yksi niistä harvoista hevosista jotka leimautuu hyvin vahvasti ihmisiin vaikka tamma onkin enemmän yhden ihmisen hevonen. Rautias tamma on juuri se hevonen joka hörisee aamulla ensimmäisenä tallityöntekijälle kun valot pistetään aamulla päälle. Isot tummat silmät myös tapittavat karsinan oven yli odottaen huomiota ja rapsutuksia. Mahdollisesti myös niitä paria porkkanaa mitkä on tottunut joka aamu saamaan ennen kauroja.

Hoitaessa tamma nauttii täysin siemauksin siitä huomiosta mitä se saa osakseen. Sitä saisi varmaankin puunata mielen määrin ties kuinka monta tuntia eikä hermot menisi vaan tamma seisoisi nätisti paikoillaan alahuuli lörpöttäen silmät sirrillään.
Femme on myös siitä ihanan helppo hevonen, että se käyttäytyy yhtä rauhallisesti myös vieraissa paikoissa. Jopa kilpailupaikkojen hulina ei hetkauta neitiä ollenkaan. Totta kai hieman valppaampana tamma on, mutta ihana helppo itsensä kuitenkin loppujen lopuksi.

Ratsastaessa Femme on nöyrä ja herkkä. Yrittää viimeiseen asti parhaansa, mutta kaipaa ratsastajaltaan hyvin paljon myös rohkaisua ja tukea. Ratsuna ja erityisesti kilparatsuna Femmen leimautuminen ihmiseen ei ole välttämättä aina niin hyvä asia. Toki kapasiteettiä löytyy ja samoin paloakin esteille, mutta kaipaa todella paljon tukea varsinkin erikoisesteillä.
Muutenkin yleisesti ottaen Femmellä on hieman ikävä tapa jäädä kyttäilemään mitä ihmeellisempiä asioita. Joskus se saattaa olla se tuttua tutumpikin kentän kulmassa oleva tolppa. Yhtenä päivänä se saattaa olla se iso vesilammikko mikä on ollut jo toista viikkoa kentän päädyssä.
Ratsastajan pitää siis yrittää olla koko ajan niin sanotusti askeleen edellä mitä seuraavaksi mahdollisesti tapahtuu. Vaikka Femme näkee aina enempi vähempi vihreitä miehiä ja ties mitä mörköjä niin pienellä rohkaisulla niistä kuitenkin pääsee hyvin nopeasti ylitse. Välttämättä aina ulkopuolinen ei edes tajua, että tamma on radan aikana nähnyt jossakin jotakin olematonta kun ratsastaja on ollut ajan tasalla ja osannut ennakoida tilanteen.

NJ'n alaiset näyttelyt

16.01.2017 (kutsu), lk 4 bwp-t - 1/4, BIS4, MVA-sert
01.03.2017 (kutsu), lk 3 bwp-t - 3/4, irtoSERT

Porrastetut

Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 2079.66
Nopeus ja kestävyys: 0.00
Kuuliaisuus ja luonne: 2578.38
Tahti ja irtonaisuus: 0.00
Tarkkuus ja ketteryys: 0.00


ERJ esteratsastus taso 9/9

20.11.2017 Valmennus

Valmentajana ScrewDriver

Tänään aloitin Illegitimaten hevosten valmennuksen esteillä. Kentällä ravasi kauniin rautias tamma Femme tummine nappisilmineen. Ratsastaja oli lämmitellyt hevosen jo hieman aikasemmin ja olin koonnut kentälle kaksi noin metrin korkuista estettä, joilla aloittaisimme valmennuksen. Esteet olivat kentän keskellä, ihan perus pystyesteitä, joiden hyppäämisen ratsukko aloitti eri suunnista lähestymällä. Halusin pitää niin ratsastajan, kuin ratsunkin hereillä. Tamma kuunteli apuja ja hyppäsi hienosti, joten nostin estekorkeutta noin 10 senttimetriä. Ratsukko jatkoi samalla tapaa, välillä lähestyen L-päädystä, välillä C-päädystä, myös hypäten sivusta.
Lopulta nostin estekorkeutta 140 senttimetriin, mutta tamma päätti että esteet muuttuivat pelottaviksi ja alkoi kieltämään. Laskin korkeutta takaisin metriin ja pyysin ratsastajaa tekemään voltteja esteiden läheltä kuitenkaan niitä hyppäämättä. Tamma hyppäsi metrin jälleen hyvin ja pikkuhiljaa nostin korkeutta aina takaisin metri neljäänkymmeneen ja Femme hyppäsi innokkaasti.
Muutin toisen pystyesteistä 140 senttimetrin korkuiseksi okseriksi ja toisen jätin pystyesteeksi, joita ratsukko ratsukko sai hypätä sarjassa. Kiinnitin huomioni tamman pehmeään hyppytyyliin ja varmuudeksi lisäsin puomin helpottamaan esteelle tuloa.
Lopuksi muutin esteet hieman alle metrin korkuisiksi trippeleiksi harjottaakseni tamman taitoa hypätä leveämpiä esteitä, eikä ongelmia juurikaan tullut vastaan, vaikka kerran ratsastaja tekikin virheen ja onnistui lennättämään itsensä Femmen selästä juuri ja juuri esteen yli. Saatoin lähes nähdä tamman nauravan kun se käveli esteen ympäri ratsastajan luo.

21.04.2017 Valmennus

Valmentajana Sorel

Päivään vaihtelua kouluratsastuksesta, kun pääsin valmentamaan seuraavaksi esteitä kauniille rautiaalle puoliveritammalle Femmelle! Ratsukko sai tehdä vapaavalintaisen alkuveryttelyn sillä aikaa, kun minä ahkeroin maneesiin muutaman esteen. Femmen olemus oli hieman rauhaton. Sen silmät ja korvat pyöri, eikä se pään heittely varmasti kuulunut tavallisiin tapoihin. Tein kolmen sarjan, okserin sekä pystyesteen. Tätä sarjaa pystyi hyvin harjoittelemaan omana pienenä ratana ja pysty este oli sijoitettu niin, että okserilta joutui tekemään aika tiukan kurvin vasemmalle ja lähestyminen tapahtuisi todella nopeasti. Ratsukko laukkasi pääty-ympyrällä ja Femmekin alkoi hiljalleen rauhoittumaan. Kai minun naama oli sen verran pelottava, että meni jo hevosella pasmat sekaisin! Muutamia tempoharjoituksia tehtiin ennen esteille siirtymistä, että ratsastajalla olisi turvallinen tunne, että tamma on oikeasti herkkänä avuille. On aina suuri pelko ja riski, jos hevonen säntää vain hirvällä vauhdilla esteille, eikä halua kuunnella ratsastajaansa. Rata alkoi tiukasti kolmen sarjalla, jotka olivat korkeudeltaan kyllä helppoja. Lähestyminen tapahtui liian nopeasti ja ponnistus matka jäi lyhyeksi. Okserille oli aikaa hakea hallintaa ja ratsastaja sai hyvin napattua hevosen ohjille ja lähestyminen meni todella hyvin! Lopuksi vaikea kurvi ja kohti pystyestettä. Kurvi jäi loivaksi ja Femme hyppäsi kyllä, mutta takajalat kolauttivat puomin alas. Muutaman kerran uudestaan ja ratsukko paransi vain suoritustaan. Lopulta myös vaikea kurvi ja pystyeste suoritettiin nätisti ja katsoin parhaakseni, lopettaa valmennus näin hyvään suoritukseen. Hevonen oli loistava! Ratsastaja sai hieman kotiläksyjä istunnan hallinnasta ja enemmän tarkkaavaisuutta saisi olla esteitä lähestyessä. Muuten nappi suoritus!


20.02.2017 Päiväkirja

Kirjoittanut omistaja

Jännitti kauheasti kun lastasin Eveä traileriin. Lenni ja Femme seisoivat siellä jo korvat höröllä odottaen jännittyneinä, että minne oltiin oikein tällä kertaa lähdössä. Melkein jo toivoin, että olisi ollut ihan normaali kisapäivä ne kun menivät jo nykyään hyvin rutiininomaisesti ja pieni paniikki kerkesi tulla vasta juuri ennen starttia ja sekin katosi heti kun lähtömerkki oli saatu. Tänään oli kuitenkin kaikkea muuta kun normaali kisapäivä tai muutenkin poikkesi siitä normaalista päivästä mikä koostui vaan tallitöistä ja hevosten ratsastuksesta. Tänään olisi yrittää saada ensimmäiset hevoseni ikinä kantakirjaan! Olin viime hetkellä ilmoittanut Even, Femmen sekä Lennin seuraavaan tilaisuuteen kun olin saanut heille kelpoisuuden heti ensimmäisistä näyttelyistä. Senkin jälkeen olin saanut jännätä muutaman päivän kunnes selvisi, että olimme kuin olimmekin mahtuneet mukaan.

Olin tyytyväinen, että mukana oli suhteellisen selväpäiset hevoset joitten kanssa ei pitäisi olla ainakaan mitään ongelmia käyttäytymisen osalta. Lenni nyt toki saattaisi flirttailla tilaisuudessa oleville tammoille, mutta onneksi kyseessä oli muuten niin helppo tapaus joten sen kanssa tuskin menisi ihan heti hermot paikanpäällä. Femmekin kun vain pysyisi nahoissaan eikä alkaisi draamailemaan turhasta, niin kaikki menisi varmasti hyvin. Mukaani onneksi lähti yksi hevosenhoitaja vielä pitämään minulle seuraa ja auttamaan muutenkin kolmikon kanssa. Vaikka katras oli jo puunattu viimeisen päälle niin varmasti tuolla missä tilaisuus pidettäisiin, olisi kuitenkin aivan liikaa hommia ennen omia vuoroja.

Puuduttavan ja loputtomalta tuntuvan ajomatkan jälkeen olimme kuin olimmekin viimein perillä. Paikka kuhisi jo toistaan hienommista hevosista ja heidän omistajistaan sekä hoitajistaan. Kunhan kaikki nyt saisivat edes jonkun palkinnon, niin olisin enemmänkin kuin tyytyväinen. Kunhan tuomarit eivät vain nauraisi meitä pihalle ja ihmettelisi mitä oikein olimme tulleet tekemään tänne.

En ollut ollenkaan varma oliko se hyvä vai huono juttu kun huomasin, että koko kolmikko arvosteltaisiin loppupäästä kaikista paikalla olevista hevosista. Totta kai myös kaikki kolme oli juuri minun tuurillani laitettu peräkkäin joten kiirettä tulisi pitämään. Toisaalta taas sitten vaihtojen välissä nyt tuskin kerkeäisi alkaa ainakaan yhtään sen enempää stressaamaan tai jännittämään. Luultavasti kaikki menisi enempi vähempi sumussa.

Niinhän siinä sitten tosiaan kävi. Ensimmäisen hevosen kun vein tuomareitten eteen ja kolmannen kanssa kun tulin pois niin ei ollut mitään muistikuvia koko tilanteesta. Hevoset olivat käyttäytyneet kaikki oikein mallikkaasti. Femme tosin taisi vetää herneet turpaansa juuri kun olimme menossa tuomareitten eteen kun joku hevonen sattui mukamas menemään liian läheltä hänen ylhäisyyttään.

Pitkä päivä kun oli vihdoin ja viimein kotimatkaa vaille taputeltuna saatiin vielä kuulla tulokset ja kaikki kolme olivat tosiaan päässeet kantakirjaan! Lenni ja Eve pääsivät hienosti kantakirjaan toisilla palkinnoilla ja Femme pääsi kolmosella. En olisi voinut pyytää yhtää enempää ja olin ihan mielettömän tyytyväinen koko katraaseen.