Illegitimate

Les Misérables
"Lenni"

VH16-076-0023

belgianpuoliverinen (bwp), ori, 168cm
s. 23.11.2016, 8v.
esteratsastus, re 160cm
kasvattaja Pierre Demeyere, BE
omistaja Helo (VRL-13822)

20.02.2017 KTK-II 20 + 20 + 19 + 17 = 76p. / KTK-II
24.10.2017 Firs Champion (74,444 %) 3+9+6½+9+6+9½+8½+8+7½
27.10.2017 VIR MVA Ch
28.02.2018 ERJ-I 9,5 + 40 + 19 + 20 + 15 = 103,5p. / ERJ-I
i. Guérisseur evm
rn, bwp, 170cm
ii. Différent evm
mrn, sf, 168cm
iii. Fantôme evm
iie. Amante evm
ie. Détenu evm
m, sf, 170cm
iei. Résilient evm
iee. Soumission evm
e. Fortuné evm
rt, bwp, 167cm
ei. L'état De La Technique evm
prt, bwp, 170cm
eii. Guerrier evm
eie. Orchidée evm
ee. Mélanie evm
mkm, bwp, 165cm
eei. Alchimie evm
eee. Empathie evm

i. Guérisseur on komea 170cm korkea ruunikko ori joka on tehnyt hienon uran niin Belgian kuin myös Ranskankin puolella. Luonteeltaan ori on ollut aina hyvin orimainenkin ja varmasti ilman vahvaa aloitusta kilpaurallaan ja hyvää sukuaan olisi hevonen ruunnattu aika nopeasti. Kuitenkin heti alusta lähtien Guérisseur on näyttänyt mihin hänestä oikein on. Vaikka ori onkin hyvin upea näky esteradoilla hypätessään varmasti ja tyylikkäästi esteitten ylitse niin ratsuna se ei silti ole mikään helpoin. Hyvin voimakas ja helposti kuumuva ori on jopa hyvin työläs ratsastettava ja välillä saa vain ihmetellä miten orin ratsastaja saa sen oikein näyttämään niin helpolta ja vaivattomalta. Guérisseur on tehnyt hienon uran niin esteradoilla kun jättänyt jälkeensä myös monta hienoa esteratsua joista saadaan kuulla vielä varmasti tulevaisuudessa.

ii. Différent on taas hieman tuntemattomampi ori omaan poikaansa verrattuna. Différent on mustanruunikko 169cm korkea selle francais ori joka teki lyhyen uran ensiksi Ranskassa ennen kun saapui Belgiaan. Belgiassakin esteura ei tahtonut ottaa kunnolla tuulta siipien alle ja tulokset olivat hyvin keskinkertaisia. Kuitenkin hyppytekniikka ja varsinkin askellajit tuntuivat olevan sellaisia valttikortteja jonka takia orista on jäänyt muutama varsa. Noita edeltä mainittuja ominaisuuksia Différent on kuin onkin onnistunut periyttämään hyvin jälkeläisilleen.

iii. Fantôme on nykypäivänä hyvinkin yleinen nimi selle francais hevosten suvuissa. Ruunikkohyvin jopa tavallisen näköinen ori teki upean uran kenttäratsastuksessa. Hyppytekniikka ja liikkeet ovatkin olleet sellaisia asioita mitä on toivottu orin periytyvän jälkeläisilleen, pääasiallisesti sitä se on tehnytkin. Fantômen jälkeläiset ovat tehneet hienoja uria niin esteratsastuksen kuin myös kenttäratsastuksen parissa.

iie. Amante on hieman tuntemattomampi tapaus suurilla areenoilla, mutta siitä huolimatta siitä on jäänyt muutama oikein hieno estehevonen. Muutenkin Amante on pienoinen mysteeri sen suhteen mitä se on tehnyt ja miten se on päätynyt niinkin yleiseksi nimeksi sukutauluissa Ranskan maalla. Muutamat dokumentit kuitenkin näyttävät tamman olleen ainakin rakenteellisesti hyvin pitkälti juuri sitä mitä Ranskalaiset ovat halunneet kilpahevosilta. Myös Amenten suku on muuten täynnä tunnettuja estehevosia vaikka tamma itse onkin tuntemattomampi niitten parissa.

ie. Détenu teki loistokkaan uran Ranskan isoilla areenoilla. Tamma kantoi jo pelkästään luonteensa takia aika mielenkiintoista mainetta jo pelkällä pahansuopaisuudellaan. Musta 170cm korkea tamma oli kuitenkin upea näky estekentillä ja moni ihminen katsoikin sitä ihaillen. Détenun jäädessä eläkkeellä isoilta kentiltä se ostettiin Belgiaan jollekin nuorelle lupaavalle esteratsastajalle jolta se päätyi aika pian kuitenkin ammattilaisten käsiin isommalle siittolalle jossa se astutettiin muutaman kerran ennen kun tamma sai jäädä kokopäiväiselle eläkkeelle.

e. Fortuné oli kaunis isomerkkinen rautias tamma. Fortuné omasi oikein hyvän kapasiteetin esteitten parissa harmiksemme tamma ei vain koskaan kerennyt näyttämään mihin siitä todellisuudessa oli. Vaikka tamman elämä oli lyhyt, niin silti se kerkesi onneksemme käydä nappaamassa muutaman isomman voiton ennen sairaskierteen alkua. Fortunén kasvattaja kertoi tamman loukanneen vasemman takasensa jo varsana. Silloisten tutkimusten mukaan tuon loukkaantumisen ei olisi pitänyt vaikuttaa tulevaisuuden suunnitelmiin, mutta ikäväksemme näin kuitenkin kävi. Kova rasitus pitemmällä aikavälillä kuitenkin nähtävästi teki sen, että vamma uusiutui ja toi lisää ongelmia mukanaan. Lopulta pelkkä kevyt kävelytys ja tarhaus olisivat olleet ainoat mitä jalka olisi kestänyt. Vaikka tammalla olisi ollutkin jalostusarvoa niin omistajat päätyivät tamman lopetukseen. Fortuné oli kuitenkin niitä hevosia jotka ottivat vain ennemminkin herneet nenään pidemmistä vapaista kun olisivat nauttineet niistä. Näin ollen Les Misérables jäi Fortunén ainokaiseksi varsaksi.

ei. L'état De La Technique on menestynyt esteratsu joka on tehnyt näyttävän uran ympäri Eurooppaa. Punarautias, 170cm korkea suurikoinen ori on tehnyt vuodesta toiseen upeaa jälkeä kilpailuista toiseen. Myös orin jälkeläiset ovat toinen toistaan menestyneempiä esteradoilla ja meno tuntuu koko ajan käyvän yhä mielenkiintoisemmaksi mitä useampi varsa ovat päässeet aloittamaan uransa kunnolla. L'état De La Technique on siitä hieno jalostusori, että se on periyttänyt omat vahvuutensa niin esteratsuina kuin myös tasaista luonnettaan varsoille.

ee. Mélanie on kaunis mustankimo satuhevonen. Vaikka säkäkorkeutta löytyykin vain 165cm niin tamman nopeus ja ketteryys ovat tehneet sille suuren etulyöntiaseman. Totta kai myös sitä hyppykapasiteettia on periytynyt jostain, kerta pienestä hevosesta löytyy tuollainen hyppykapasiteetti. Tamman ratsastajalta vaaditaankin kylmäpäisyyttä ja luottoa hevoseen kun esteet tuntuvat olevan vain entistä isompia mitä ne ovat kookkaampien hevosten selästä katsottuna. Myös tamma ei ole aina mikään varmin hyppääjä. Myös toisinaan saa kilpailuissa nähdä milloin minkälaistakin ratkaisua ponnistuspaikkojen suhteen kun Mélanie on päässyt ottamaan päätäntävallan. Luonne kuitenkin tammalla on täyttä kultaa jota se on hyppykapasiteetin lisäksi periyttänyt hyvin jälkeläisilleen.

Jälkeläiset

o. Cok3&C0LA '88
o. Thénardier '88
o. Tourmenté '88
t. I Dreamed a Dream '88
t. Tristesse de la Nuit
o. Les Orientaux '88

Les Misérables tuttujen kesken Lenni on Illegitimaten ensimmäisiä asukkaita ja yksi tärkeimpiä orejamme josta meidän estelinjat ovat lähteneet liikenteeseen. Lenni on itselleni henkilökohtaisesti aika hyvä esimerkki ihanne hevosestani. Luonne on hyvin kiltti ja nöyrä, mutta ratsastaessa löytyy kuitenkin sitä omaa moottoria sekä lujuutta.

Hoitaessa ori on hyvin leppoisa ja sitä saakin puunailla ihan rauhassa. En nyt kuitenkaan sanoisi, että Lenni on niitä hevosia jotka nyt hyppivät innoissaan kun niitä puunataan tunti tolkulla, mutta eipä orilta saa kauheasti vastarintaakaan. Muutkin toimenpiteet suoriutuvat orin kanssa oikein rauhallisesti. Hieman erikoisemmat ja vieraammat jutut saattavat aiheuttaa hieman rauhattomuutta totta kai, mutta pääsääntöisesti niin kauan kun ihmisetkin ovat rauhallisia, niin Lennikin on oma rauhallinen itsensä.

Esteillä ori on elementissä. Ensinnäkin ori on hyvin varma hyppääjä. Hieman epävarmempikin ratsastaja uskaltaa hypätä Lennin kanssa mitä vain. Pienemmillä estekorkeuksilla ori antaa myös ratsastajalleen hyvin paljon anteeksi. Kuitenkin taas korkeammalla Lenni myös tukeutuu ratsastaa ja vaatii pientä tukea. Kuitenkaan turhia poika ei kieltele ellei nyt ratsastaja sitten ihan kunnolla sooloile siellä satulassa. Mutta todellakaan Lenni ei pahemmin kyttäile niitä radan erikoisempiakaan esteitä vaan hyppää jokaisen yli varmasti ja tyyli puhtaasti.
Kouluratsastuskaan ei onneksemme saa Lenniä näkemään punaista. Totta kai ori tietenkään loista kouluaitoen sisäpuolella läheskään niin hyvin kun tallin kouluratsut, mutta riittävän hyvin näin estehevoseksi. Se mistä Lenni saa ison plussan on se kuinka ori ei menetä sitä moottoria mikä löytyy esteillä. Myös sileälläkin ori jaksaa aina yrittää parhaansa ja antaa itsestään varmasti kaiken sen mihin kapasiteetti vain riittää.

Kilpailupaikoilla Lenni on ihanan rauhallinen tapaus. Se ei jaksa sählätä tai ihmetellä muutenkaan pahemmin mitä ympärillä tapahtuu. Radalla ori kuitenkin terästäytyy ja on onneksi oma aktiivinen ja yritteliäs itsensä!

NJ'n alaiset näyttelyt

11.10.2017 (kutsu), lk 4 bwp-o - 1/7 BIS5, MVA-sert
27.03.2017 (kutsu), lk 4 bwp-o - 3/5 irtoSERT
16.01.2017 (kutsu), lk 1 bwp-o - 1/4, BIS2, MVA-sert
01.03.2017 (kutsu), lk 1 bwp-o - 2/4 irtoSERT

Porrastetut

Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 3336.56
Nopeus ja kestävyys: 0.00
Kuuliaisuus ja luonne: 3685.73
Tahti ja irtonaisuus: 0.00
Tarkkuus ja ketteryys: 0.00


ERJ esteratsastus taso 11/11

20.11.2017 Valmennus

Valmentajana ScrewDriver

Jatkoin päivää vielä toisella estevalmennuksella Lenni-orin kanssa, jonka alkuperäinen nimi Les Misérables toi erityistä iloa päivääni. Kentälle oli rakennettu lyhyt rata, joka oli suunniteltu erilaisten lähestymisten harjoitteluun. Esteitä oli vain kuusi, neljä pystyä ja kaksi okseria, mukaanlukien yksi kaksoissarja. Ratsukko oli jo valmiiksi lämmitellyt, joten pääsimme aloittamaan saman tien. Estekorkeus oli aluksi vain metri, sillä halusin ratsukon tutustuvan pieneen rataan ja uusin lähestymisiin ennen kuin korkeutta nostettaisiin.
Ruunikko ori vaikutti erittäin kiinnostuneelta päivän tehtävään ja sen laukka ja hyppytyyli miellyttivät silmää. Pienen tutustumiskierroksen jälkeen nostin esteitä yhdellä reiällä ja nyt ratsastaja saisi kiinnittää enemmän huomiota parempiin lähestymisiin. He tekivät ison ympyrän kentän päädyssä, jossa he nostivat laukan ja suuntasivat ensimmäiselle esteelle, joka oli helppo pystyeste pitkällä suoralla. Toinen pystyeste oli kaarteessa lyhyellä suoralla, jota seurasi kaksoissarja melko tiukan käännöksen jälkeen. Pysty ja okseri, jonka jälkeen toinen pysty hieman kaarteen jälkeen ja viimeiseksi okseri, joka oli helppo nakki.
Pikkuhiljaa nostin estekorkeutta aina metri kuuteenkymmeneen, jossa ratsukon yhteistyö oli tärkeää. Halusin niin lähestymiset kuin itse hypytkin oikein. Kerran Lenni kielsi huonon lähestymisen takia, joka korjattiin heti ja loppu valmennus sujui erittäin mukavissa tunnelmissa. Lopuksi otimme vielä pari pientä pystyä kahdeksikolla, jonka jälkeen annoin luvan loppuverkkoihin. Kehuin ratsukkoa hyvästä työstä, ja lähdin hakemaan kahvia ennen päivän viimeistä valmennusta.

22.03.2017 Valmennus

Valmentajana Veera R.

Helo vaihtoi tänään vauhdista ratsua - edellisen tunnin tämä ratsasti tammallaan Carmenilla ja nyt heti perään tuli Lenni. Joku tallitytöistä oli talutellut Lenniä jo valmiiksi maneesin ulkopuolella joten Helo pääsi suoraan ravissa oria veryttelemään. Muuntelin hieman edellistunnin esteistä Lennille sopivampaa rataa, joka koostui hiukan tiukemmista kurveista, joissa lähestyminen olisi avainsana tänään. Olin kuullut pohjustukseksi valmennukselle orin olevan erittäin varma ja tyyli puhtaasti hyppäävä.

Pääsimmekin pian aloittelemaan jo verkkahypyillä. Lenni laukkasi tasaisesti kootussa laukassa ja näytti olevan hienosti ratsastajalla pohkeiden ja ohjien välissä. Neuvoin ratsukolle tehtävän ja he lähtivät upeasti matkaan. Yksi huolimattomuus virhe heille kävi, mutta heidän tullessaan saman kohdan uudelleen sujui sekin oikein nätisti. Ratsukolla toimi yhteistyö oikein hyvin ja tästä heidän onkin mainio jatkaa eteenpäin harjoitteluja.


20.02.2017 Päiväkirja

Kirjoittanut omistaja

Jännitti kauheasti kun lastasin Eveä traileriin. Lenni ja Femme seisoivat siellä jo korvat höröllä odottaen jännittyneinä, että minne oltiin oikein tällä kertaa lähdössä. Melkein jo toivoin, että olisi ollut ihan normaali kisapäivä ne kun menivät jo nykyään hyvin rutiininomaisesti ja pieni paniikki kerkesi tulla vasta juuri ennen starttia ja sekin katosi heti kun lähtömerkki oli saatu. Tänään oli kuitenkin kaikkea muuta kun normaali kisapäivä tai muutenkin poikkesi siitä normaalista päivästä mikä koostui vaan tallitöistä ja hevosten ratsastuksesta. Tänään olisi yrittää saada ensimmäiset hevoseni ikinä kantakirjaan! Olin viime hetkellä ilmoittanut Even, Femmen sekä Lennin seuraavaan tilaisuuteen kun olin saanut heille kelpoisuuden heti ensimmäisistä näyttelyistä. Senkin jälkeen olin saanut jännätä muutaman päivän kunnes selvisi, että olimme kuin olimmekin mahtuneet mukaan.

Olin tyytyväinen, että mukana oli suhteellisen selväpäiset hevoset joitten kanssa ei pitäisi olla ainakaan mitään ongelmia käyttäytymisen osalta. Lenni nyt toki saattaisi flirttailla tilaisuudessa oleville tammoille, mutta onneksi kyseessä oli muuten niin helppo tapaus joten sen kanssa tuskin menisi ihan heti hermot paikanpäällä. Femmekin kun vain pysyisi nahoissaan eikä alkaisi draamailemaan turhasta, niin kaikki menisi varmasti hyvin. Mukaani onneksi lähti yksi hevosenhoitaja vielä pitämään minulle seuraa ja auttamaan muutenkin kolmikon kanssa. Vaikka katras oli jo puunattu viimeisen päälle niin varmasti tuolla missä tilaisuus pidettäisiin, olisi kuitenkin aivan liikaa hommia ennen omia vuoroja.

Puuduttavan ja loputtomalta tuntuvan ajomatkan jälkeen olimme kuin olimmekin viimein perillä. Paikka kuhisi jo toistaan hienommista hevosista ja heidän omistajistaan sekä hoitajistaan. Kunhan kaikki nyt saisivat edes jonkun palkinnon, niin olisin enemmänkin kuin tyytyväinen. Kunhan tuomarit eivät vain nauraisi meitä pihalle ja ihmettelisi mitä oikein olimme tulleet tekemään tänne.

En ollut ollenkaan varma oliko se hyvä vai huono juttu kun huomasin, että koko kolmikko arvosteltaisiin loppupäästä kaikista paikalla olevista hevosista. Totta kai myös kaikki kolme oli juuri minun tuurillani laitettu peräkkäin joten kiirettä tulisi pitämään. Toisaalta taas sitten vaihtojen välissä nyt tuskin kerkeäisi alkaa ainakaan yhtään sen enempää stressaamaan tai jännittämään. Luultavasti kaikki menisi enempi vähempi sumussa.

Niinhän siinä sitten tosiaan kävi. Ensimmäisen hevosen kun vein tuomareitten eteen ja kolmannen kanssa kun tulin pois niin ei ollut mitään muistikuvia koko tilanteesta. Hevoset olivat käyttäytyneet kaikki oikein mallikkaasti. Femme tosin taisi vetää herneet turpaansa juuri kun olimme menossa tuomareitten eteen kun joku hevonen sattui mukamas menemään liian läheltä hänen ylhäisyyttään.

Pitkä päivä kun oli vihdoin ja viimein kotimatkaa vaille taputeltuna saatiin vielä kuulla tulokset ja kaikki kolme olivat tosiaan päässeet kantakirjaan! Lenni ja Eve pääsivät hienosti kantakirjaan toisilla palkinnoilla ja Femme pääsi kolmosella. En olisi voinut pyytää yhtää enempää ja olin ihan mielettömän tyytyväinen koko katraaseen.


30.01.2017 Valmennus

Valmentajana Sorel

Kävelin kahvikuppi kädessäni kohti punaista isoa maneesia. Tänään oli tarkoitus pitää pitkästä aikaa estevalmennus oikeasti korkeilla rataesteillä. Olin innoissani! Olin liian pitkään joutunut valmentamaan suomenhevosia... Maneesissa ravasi jo ratsukko, joka suoritti alkuveryttelyjä. Ensimmäisenä kiinnitin huomiota hevosen rentouteen. Lenniksi kutsuttu ori ravasi kevyen oloisesti, kaula kauniisti kaarella. Ratsastaja istui satulassa ryhdikkäästi ja jalat pysyivät hyvin aloillaan. Ratsukon veryteltäessä, aloin minä kasaamaan esteitä. Tein pystyesteen, kolmen sarjaesteen ja pitkän sivun loppupuolelle vähän vaativamman trippelin. Tiesin ratsukosta sen, että ovat kokeneita konkareita ja hevonen on varma hyppääjä. Aloitimme pystyesteestä, joka oli 140cm korkea. Ensimmäinen hyppy sujui hyvin, mutta ratsastaja ei aivan hevosensa mukana pysynyt. Ponnistus lähti aavistuksen kaukaa, joten keskityimme nyt vauhdin tempoon ja tarkkaan lähestymiseen. Este tulee heti käännöksen jälkeen ja jo heti täytyy tietää mitä tekee. Siirryimme kolmen sarjalle. Lenni vaikutti hieman levottomalta ja se narskutteli kuolaimia. Pyysin ratsukkoa tulemaan ympyrälle, jotta ratsastaja saisi hevosensa koottua ja kuulolle. Vasta, kun Lenni oli täysin avuilla aloitimme sarjan. Vauhti oli erittäin hyvä ja oli ilo seurata ratsukon tekemisiä. Orilla oli erinomainen hyppytyyli, sopiva tempo menemisessään ja meno näytti varmalta. Turhaa häsläämistä ja päänheittoja ei ollut. Sarjalla ei ratsukolla ollut mitään ongelmia, hienoa! Loppuun jätin vaikeamman trippelin. Esteelle oli tultava oikeasti vauhdikkaasti ja rohkeasti. Käskin ratsastajaa pitämään tempo sopivana, ratsastamaan eteen, muistamaan selvän pidätteen ja huolehtimaan ulko-ohjan tärkeän tuen. Ensimmäinen kerta Lennillä jäi vauhti turhan hitaaksi ja puomi kolahti maahan. Kolmannella kerralla saatiin puhdas ja kaunis ylitys, kun löytyi oikea vauhti. Tämä ratsukko osaa erinomaisesti puhaltaa yhteen hiileen ja ratsastus on sulavaa ja varmaa.


30.11.2016 Päiväkirja

Kirjoittanut omistaja

Les Misérables oli kääntynyt jo kasvattajansa Pierren luona Lenniksi joten miksi vaihtaa hyvää nimeä varsan saapuessa meille? Varsinkin kun nimi jotenkin tuntui vain istuvan varsalle enemmän kun hyvin. Pierre oli jo vanha tuttu entuudestaan ja olin joskus aikoinani päässyt hänen oppiinsakin kun olin vasta alkanut ratsastamaan tavoitteellisemmin esteitten parissa. Olin jo tuolloin todennut, että sitten joskus haluaisin varsan häneltä.

Ikäväkseni Pierre kuitenkin kasvatti vaan sivutoimisesti joten välillä saattoi olla jopa parin vuoden tauko, että varsoja ei yksinkertaisesti syntynyt. Olin jo valmistautunut odottamaan tätä varsaa useamman vuoden kunnes Pierre soitti eräänä iltana, että yksi hänen tammansa oli ultrattu tiineeksi joten kiinnostaisiko? Totta kai minua kiinnostui ja saman tien sen enempää miettimättä tein varsasta alustavan varauksen.

Seuraavat kuukaudet olivat sitten taas pitkiä kun odottelin vain kuumeisesti puhelua varsan syntymästä. Ilokseni maailmaan kuitenkin lopulta putkahti komea ja hyvätapainen orivarsa joka hurmasi minut heti ensimmäisellä kuvalla jonka tuosta rääpäleestä sain puhelimeeni.
Olihan Lenni varsana enempi vähempi kurjan ja reppanan näköinen jonka mukaan se sitten lopulta nimettiinkin ihan virallisesti. Itse olin vain koko ajan vieroitukseen aivan tohkeissani odottaen, että milloin saisin oikein pienen oripojan kotiin.

Lopulta kuitenkin koitti se päivä ja pääsin hakemaan Lennin ensimmäisten hevosten joukossa upouuteen talliin. Loppuaika olikin tämän uuden projektini ansiosta mennyt kun siivillä tilan pitäessä minut sekä joukon remonttimiehiä kiireisesnä, että kaikki saataisiin valmiiksi ajallaan. Eikä mikään tuntunut niin hienolta kun sai taluttaa yhden pitkäaikaisista unelmista siihen omaan unelmien talliin joka oli vihdoin omani.