Illegitimate

Noé Van Damme
"Noel"

VH16-076-0025

belgianpuoliverinen (bwp), ori, 170cm
s. 12.12.2016, 8v.
kouluratsastus, ko Intermediate II
kasvattaja Nora Lemaire, BE
omistaja Helo (VRL-13822)

20.03.2017 KTK-II 20 + 17 + 20 + 18 = 75p. / KTK-II
10.02.2018 First Champion (69,444 %) 6.5 / 9 / 8.5 / 4.5 / 6.5 / 8.5 / 5.5 / 5.5 / 8
i. Damien Van Damme evm
m, bwp, 172cm
ii. Didier Van Damme evm
vprt, bwp, 170cm
iii. Jérémy Van Damme evm
iie. Déborah Van Damme evm
ie. Elise Van Damme evm
rn, bwp, 171cm
iei. Valerie Van Damme evm
iee. Elie Van Damme evm
e. Leonie Van Damme evm
mrn, bwp, 169cm
ei. Natan Van Damme evm
rt, bwp, 168cm
eii. Nathanaël Van Damme evm
eie. Eveline Van Damme evm
ee. Annelien Van Damme evm
mrn, bwp, 167cm
eei. Emiel Van Damme evm
eee. Adéle Van Damme evm

Jälkeläiset

Noelin isä, Damien Van Damme, on 172cm korkea musta belgianpuoliveriori. Hevonen on menestynyt kansainvälisissä kouluratsastusluokissa ja se on kantakirjattu toiselle palkinnolle. Nämä ovat lisänneet hurjasti kysyntää jalostuskäyttöön ja orilta löytyykin hurjat 102 jälkeläistä. Luonteeltaan Damien Van Damme on varma ja tasainen, hyvin käyttäytyvä herrasmies. Orin kanssa tuskin koskaan tulee ongelmia ja se osaa käyttäytyä hyvin tilanteessa kuin tilanteessa. Hevonen omaa kauniit ja lennokkaat, voimakkaat liikkeet ja siitä saa todella hyvän kisa- ja treenikumppanin rinnalleen.

Noelin isänisä, Didier Van Damme, on vaaleanpunarautias, 170cm korkea belgianpuoliverinen, joka on kantakirjattu toiselle palkinnolle. Hevonen on komean ulkonäkönsä lisäksi myös todella kaunisluonteinen herrasmies, joka osaa ottaa kaikki huomioon ja osoittaa hellyyttä. Didier on todella yhteistyö- ja miellyttämisenhaluinen ja se rakastaa ottaa haasteet vastaan. Hevosella on kilpailtu Intermediate II-tason kouluratsastusluokissa ja sitä on käytetty kohtuullisen varovaisesti jalostukseen. Orilta löytyy 20 toinen toistaan hienompaa jälkeläistä.

Noelin isänisänisä, Jérémy Van Damme, on herrasmiesmäinen belgianpuoliverinen Alankomaista. Ori on komean ruunikko ja siltä löytyy säkäkorkeutta jopa 174cm verran. Suuresta koostaan huolimatta hevonen on todella taipuisa ja se omaa todella kauniit liikkeet mahtavan luonteen lisäksi. Nämä ovatkin vieneet hevosen pitkälle ja sillä on kilpailtu menestyksekkäästi Grand Prix-tason kouluratsastusluokissa ympäri Euroopan. Hevonen on myös kantakirjattu toiselle palkinnolle ja siltä löytyy hienot 78 jälkeläistä.

Noelin isänisänemä, Déborah Van Damme, on 170cm korkea rautias belgianpuoliveritamma, joka ei jätä kylmäksi. Hevonen työskentelee todella reippaasti ja se omaa todella kauniit ja voimakkaat liikkeet. Sillä onkin kilpailtu Intermediate II-tason kouluratsastusluokissa loistavin prosentein. Hevonen on luonteeltaan miellyttämisenhaluinen ja rehti, herkkä ratsu. Sen kanssa on helppo tehdä töitä, kunhan ei ole liian kovakourainen. Déborah ei paljoa motivointia tarvitse. Jälkeläisiä tammalle on siunaantunut viisi kappaletta.

Noelin isänemä, Elise Van Damme, on 171cm korkea, kolmannelle palkinnolle kantakirjattu ruunikko belgianpuoliveritamma. Elisellä on kilpailtu muutama vuosi kouluratsastuksessa Intermediate I-tason luokissa, mutta onnettomuuden seurauksena se joutui jättämään kilpailu-uransa kesken. Tamma on kuitenkin päässyt toimimaan omistajaperheen nuorien puskaratsuna ja sitä on käytetty siitoksessa muutaman varsan verran. Jälkeläisiä tammalta löytyykin kolme kappaletta ja niille se on periyttänyt mukavaa ja miellyttämisenhaluista luonnettaan.

Noelin isänemänisä, Valerie Van Damme, on uljas musta, 172cm korkea belgianpuoliveriori, jolla ollaan kilpailtu Intermediate I-tason kouluratsastusluokissa. Hevonen on luonteeltaan työskentelynhaluinen, joskin haasteita antava. Ori onkin ollut loistava opetushevonen omistajaperheen nuorisolle. Valerie on kantakirjattu toiselle palkinnolla ja sitä on käytetty todella harkitusti jalostukseen. Jälkeläisiä hevoselta löytyykin vain 12 kappaletta, mutta ne ovatkin toinen toistaan hienommista tammoista.

Noelin isänemänemä, Elie Van Damme, on 171cm korkea mustanruunikko belgianpuoliveritamma suurella sydämellä. Hevonen ei ole koskaan ollut mikään kisatykki, mutta se yltää jopa Intermediate II-tasolle kouluratsastuksessa ja on muutamassa kilpailussa käynytkin loistavalla menestyksellä. Tamma on kuitenkin kantakirjattu toiselle palkinnolle huippupistein, mikä on tehnyt siitä hyvinkin kiinnostavan siitokseen. Luonteeltaan tamma on reipas ja rehellinen ja sen kanssa on helppo tehdä töitä. Jälkeläisiä tammalle on siunaantunut viisi kappaletta.

Noelin emä, Leonie Van Damme, on 169cm korkea mustanruunikko belgianpuoliveritamma Belgiasta, Tamma on koko elämänsä asunut saman omistajaperheen tallissa ja se on päässyt kilpailemaan kovan tason kouluratsastusluokissa ympäri Euroopan. Hevonen on luonteeltaan rehellinen ja kohtuullisen helposti käsiteltävä, mutta osaa se totta kai antaa haasteitakin sitä haluaville. Hevonen omaa kauniit ja voimakkaat liikkeet, eikä se tylsisty kovin helposti. Jälkeläisiä Leonielle on siunaantunut kuusi kappaletta ja niille hevonen on periyttänyt tietynlaista helppouttaan.

Noelin emänisä, Natan Van Damme, on komea, toiselle kantakirjapalkinnolle yltänyt, rautias belgianpuoliveriori. Orilta löytyy 168cm säkäkorkeutta ja luonteeltaan se on mukava, oikea herrasmies. Hevonen on miellyttämisenhaluinen, mutta kaipaa hieman motivointia työskentelyynsä. Ori etenee kyllä reippaasti, mutta jarrut usein unohtuvat ja niin sanotusti tylsempiin juttuihin ei riitä kiinnostus. Natanilla on kuitenkin kilpailtu kohtuullisen menestyksekkäästi Intermediate I-tason kouluratsastusluokissa. Jälkeläisiä orilta löytyy 19 kappaletta.

Noelin emänisänisä, Nathanaël Van Damme, on komean ruunikko 170cm korkea belgianpuoliveriori, jolla on kilpailtu Intermediate II-tason kouluratsastusluokissa ympäri Euroopan. Luonteeltaan ori on herrasmiesmäinen, mutta haasteita antava hevonen. Sen kanssa ei tule tylsiä päiviä, sillä orimaisuutta löytyy aina välillä vähän enemmänkin. Nathanaël on kuitenkin erittäin halukas työskentelemään, eikä se juurikaan tarvitse motivointia. Jälkeläisiä orilta löytyy hienot 29 kappaletta.

Noelin emänisänemä, Eveline Van Damme on 167cm korkea rautias belgianpuoliveritamma suurella sydämellä ja miellyttämisen halulla. Eveline kaipaa hellyyttä, mutta se osaa myös antaa sitä. Tamman kanssa on helppo työskennellä, eikä se tylsisty helposti. Evelinella on kilpailtu Intermediate I-tason kouluratsastusluokissa muutaman vuoden ajan, kunnes se jäi siitoskäyttöön. Jälkeläisiä tammalta löytyy kuusi kappaletta ja niille se on periyttänyt tietynlaista helppouttaan ja motivoituneisuuttaan.

Noelin emänemä, Annelien Van Damme on 167cm säkäkorkeutta omaava mustanruunikko belgianpuoliveritamma, joka on kantakirjattu toiselle palkinnoille kohtuullisen hyvin pistein. Tammalla on kilpailtu kouluratsastuksessa Grand Prix-tason luokissa ja sen kanssa on helppo ja mukava työskennellä. Tamma on miellyttämisenhaluinen ja se jaksaa toistaa samaa asiaa vaikka sata kertaa jos niin pyydetään. Annelienille on siunaantunut kuusi jälkeläistä ja niille hevonen on periyttänyt kauniita ja voimakkaita liikkeitään.

Noelin emänemänisä, Emiel Van Damme, on 169cm korkea musta belgianpuoliveriori, jolla on kilpailtu menestyksekkäästi kansallisen tason kouluratsastuskilpailuissa. Hevonen on myös kantakirjattu toiselle palkinnolle ja se on ollut todella haluttu jalostuksessa. Luonteeltaan ori on jokseenkin tulinen, mutta herrasmiesmäinen hevonen. Sen kanssa ei tule varmasti tylsiä päiviä ja ori osaa aina yllättää. Emiel on kantakirjattu toiselle palkinnolle ja siltä löytyy 72 jälkeläistä. Niille ori on periyttänyt herrasmiesmäisyyttään ja kauniita liikkeitään.

Noelin emänemänemä, Adéle Van Damme, on 167cm korkea ruunikko belgianpuoliveritamma, jonka kanssa ei tule koskaan tylsää. Adéle keksii aina jotain uusia metkuja ja on todella tammamainen persoona. Sen kanssa on kuitenkin mukava työskennellä, sillä taitoa ja halua löytyy. Hevosella on kilpailtu Intermediate II-tason kouluratsastusluokissa ympäri Euroopan hyvälläkin menestyksellä. Jälkeläisiä tammalta löytyy neljä kappaletta ja niille se on periyttänyt taitojaan ja voimakkaita liikkeitään.

t. Evengeline '88
t. Nidorella '88
t. Elaine du Boux
o. Niallon '88

Noé Van Damme toisin sanoen ihan vain Noel on todella komea musta ori, joka hurmaa olemuksellaan oli sitten missä tahansa. Ja kyllä tämä oripoika osaa myös hurmata sen viisi senttiä paksun mutakerroksen alta kun omistajan verenpaine alkaa nousta uhkaavasti.

Vaikka Noel on ehkä jopa luvattoman komea, niin sitä sitten saattaisi toisinaan toivoa, että vasta vuoroisesti luonne olisi mitä kamalin. Totta kai orissa on ne omat juttunsa varsinkin, kun toisinaan tahtoo olla liikaa kauniita tammoja ympärillä, joille on aivan pakko yrittää flirttailla. Kaikesta tästä huolimatta ja loppujen lopuksi Noel on varsin hyvätapainen ratsu.

Hoitaessa orin kanssa ei pitäisi olla mitään suurempia ongelmia ainakaan niin kauan kun ne ihanat tammat pysyvät tarpeeksi kaukana. Ei Noel ole mitenkään mahdoton, vaikka tammoja olisi lähettyvillä, mutta mitä luultavammin pitkähermoisemmallakin ihmisellä alkaisi hermoa kiristää se koko aikainen hirnuminen ja turhan nopeasti steppailevat kaviot jotka tuntuvat varsin ikäviltä omilla varpailla.

Ratsuna Noel jatkaa varmaa linjaa hyvin ihanteellisena kouluratsuna. Nöyrä luonne ja hyvä yhteistyökyky tekevät työskentelystä orin kanssa hyvin miellyttävää. Myös yksi iso plussa mistä Noelia saa hyvin usein kiitellä on se, että se tekee aina parhaansa ja antaa kaikkensa! Oli kyseessä sitten valmennus tai kilpailutilanne niin tämä herra kyllä antaa kaikkensa. Kuitenkin Noel osaa myös heittäytyä maastolenkeillä lomallekin ja ottaa kaiken irti siitä, kun peltojen poikki pääsee viilettämään täyttä laukkaa.

Kilpailupaikalla ori on astetta haastavampi mitä kotoisissa oloissa kotitallilla. Uudet paikat ja ne lukuisat tammat saavat orin päänpyörälle joka näkyy yleisesti ottaen (onneksi) vain koko aikaisella steppaamisella. Totta kai myös vähän väliä täytyy muistuttaa kimakoilla hirnahduksilla, että näinkin upea ori on täällä paikalla. Että jokainen tamma varmasti huomaa hänen läsnäolonsa.

NJ'n alaiset näyttelyt

16.01.2017 (kutsu), lk 2 bwp-o - 3/4, irtoSERT 01.03.2017 (kutsu), lk 2 bwp-o - 2/4, irtoSERT

VPV-Cup

31.05.2018 (kutsu), int II - 5/78

Porrastetut

Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 0.00
Nopeus ja kestävyys: 0.00
Kuuliaisuus ja luonne: 2533.91
Tahti ja irtonaisuus: 3174.24
Tarkkuus ja ketteryys: 0.00


KRJ Kouluratsastus taso 10/10

19.06.2018 Valmennus

Valmentajana miivi

"Tänään mä ajattelin että treenattaisiin siksak-sulkutaivutuksia", esittelin suunnitelmaani päivän kulusta Noelin selässä keikkuvalle Helolle. "Siihen sitten twistiksi jotain helpompaa päälle ja väleihin, joka sujuu teiltä hyvin ja helposti, teillä vissiin niissä siksakeissa oli ollut vähän ongelmia viime aikoina?" päätin turinointini kysymykseen. Noel teki homman kuulemma täysin oikein ravissa, mutta laukassa sen kanssa oli aina ollut hieman ongelmia, ori oli kuulemma lähes poikkeuksetta hieman tahmea tässä tilanteessa tai solmussa jalkojensa kanssa.

Sain itsekin todeta, että ravissa sulkutaivutusten suunnan vaihto sujui erinomaisesti. Ratsukolla ei ollut mitään ongelmaa tämän kanssa. Samoin pelkät sulkutaivutukset laukassa logiikalla sulkutaivutus - suoristus - laukanvaihto - uusi taivutus sujuivat hyvin, mutta siinä vaiheessa, kun laukanvaihdon olisi pitänyt tapahtua välittömästi taivutuksesta, ei touhusta oikein tullut mitään. Katselin parit haparoivat yritykset huokaisten. "Helo, ihan ekaksi sun pitäis saada sun istunta käyttöön tehokkaammin. Sä tuut sen kanssa jälessä ja vähän turhan vähän, ihan reippaasti käytät sitä istuntaa, eihän tosta muuten mitään edes pysty tulemaan. Sitten ota vielä vähän ylöspäin sitä liikkumista, vielä enemmän voimaa takasille niin eiköhän se siitä ainakin vähän parane", selostin ratsukolle.

Näiden ohjeiden jälkeen suunta oli parempaan päin. Ei kovin suuresti, mutta vähän. Tahti ei seonnut enää niin reippaasti suunnanmuutoksessa ja ratsukko pystyi jatkamaan tehtävää suoraan laukanvaihdosta ilman muutaman askeleen itsensä keräilyjä. Vaikka siksak-suluista en ratsukolle erityisiä kehuja voinut antaakaan, saivat he minulta suuret kehut väliaikanumerostaan, siksak-sulkujen välillä esittämistään askeleen kokoamisista ja lisäämisistä, niitä katsoessa silmä lepäsi

24.01.2017 Valmennus

Valmentajana Isla T.

Mustan värinen ori kiinnitti huomioni heti maneesissa, kun saavuin jälleen valmentamaan Illegitimateen. Helo oli valinnut päivän ratsuksi Noé van Damme nimisen puoliveriorin, jota kutsuttiin Noeliksi. Katselin ratsukon yhteistyötä hetken aikaa puuttumatta siihen ollenkaan, kunnes oli aika aloittaa valmennuksen eteenpäin vieminen. Ensimmäisenä otettiin tempoon liittyviä tehtäviä joten käskin Heloa kokoamaan Noelin, sekä ratsastamaan sen kootussa ravissa C-H kirjaimien välin. H:n kohdalla kääntyminen lävistäjälle, joka tulisi esittää lisätyssä ravissa ja F:n kohdalla tulisi siirtymä takaisin koottuun raviin.

Ratsukko suoritti tehtävää keskittyneenä, enkä voinut kuin ihailla mustan orin työmotivaatiota. Helo teki kaikkensa ja hänen ratsu yritti koko ajan enemmän, joten lopputuloksena oli todella hienot siirtymät kootusta lisättyyn raviin. Jatkettiin tempon säätelyllä ja kun Noel oli helppo ratsu taitavan ratsastajan alla, niin valmentajana tehtäväni oli viilata pilkkua pienistä virheistä. Välillä Heloa piti muistutella ryhdistä satulassa ja olkapäiden kulmasta, mutta muutoin tämä on ollut yksi helpoimmista työkeikoista. Ravissa ja käynnissä harjoittelu sai riittää, joten pyysin ratsukkoa nostamaan kootun laukan laukanvaihtoja sekä piruettien parissa työskentelyä varten. Noelin laukka oli matkaavoittavaa ja etenkin takajalkojen osalta voimakasta. Se suoritti lävistäjällä todella hienosti laukanvaihtoja joka 2. askeleella, vaikka toistoja olikin muutama. Piruettia tulisi ratsukon työstää enemmän, sillä kummankin työskentelyn innosta huolimatta kyseinen liike jäi "vajaaksi". Neuvoin Heloa ottamaan pieniä piruettiin liittyviä harjoituksia osaksi treenejä, sillä mielestäni kyse ei ollut siitä etteikö Noel kykenisi tai haluaisi tehdä sitä, vaan se yksinkertaisesti tarvitsisi aikaa jotta liikkeestä tulisi "rutiininomaisempi". Kiitin ratsukkoa hyvästä työskentelystä ja taputin Noelia vielä ennen lähtöäni tallilta.