Illegitimate

Quinten
"Kiukku"

VH17-076-0057

belgianpuoliverinen (bwp), ori, 170cm
s. 05.10.2017, 8v.
esteratsastus, re 160cm
kasvattaja Glenn Van Der Meiren, BE
maahantuoja fargs
omistaja Helo (VRL-13822)

20.11.2017 KTK-III 16 + 17 + 18 + 17 = 68p. / KTK-III
10.02.2018 Quality (65,556 %) 5 / 4.5 / 10 / 7.5 / 3.5 / 3.5 / 9.5 / 8.5 / 7
i. Thibaut evm(
m, bwp, 170cm
ii. Corentin Boris evm
m, bwp, 171cm
iii. Corentin Laurent evm
iie. Noémie evm
ie. Amalasand evm
mrn, bwp, 170cm
iei. Franci evm
iee. Faunia evm
e. Grizelda evm
rn, bwp, 170cm
ei. Chevalier evm
rn, bwp, 170cm
eii. Dareau evm
eie. Idna evm
ee. Etta evm
trn, bwp, 170cm
eei. Corwen evm
eee. Blondell evm

Kiukun isä, Thibaut, on komea, toiselle palkinnolle kantakirjattu belgianpuoliveriori. Tältä uljaalta mustalta löytyy säkäkorkeutta 170cm verran ja sillä on kilpailtu menestyksekkäästi esteillä 160cm luokissa. Thibaut on periksiantamaton ja rohkea hevonen, mikä on varmasti tehnytkin siitä niin erinomaisen esteratsun. Ori hyppää esteiden yli satavarmasti, vaikka tie olisikin hieman huonompi. Thibautin ei olla koskaan nähnyt luovuttavan. Hevonen on ollut myös erittäin haluttu ori jalostuksessa, mutta sitä on käytetty harkitusti. Näin ollen hevoselta löytyykin niin sanotusti vain 15 jälkeläistä, mutta ne ovat toinen toistaan taitavampia ja komeampia.

Kiukun isänisä, Corentin Boris, on rento, mutta haasteita tarjoava musta, 171cm säkäkorkeuden omaava belgianpuoliveriori. Ori on kilpaillut esteillä 150cm luokissa menestyksekkäästi ja se on ollut haluttu ori jalostuksessa. Luonteeltaan ori on mitä mainioin, sillä se on rento ja antaa pieniä haasteita siellä täällä. Ori tietää mitä haluaa ja osaa myös vaatia niitä. Corentin Boris on rohkea ratsu, eikä se luovuta helposti, jos ollenkaan. Jälkeläisiltä orilta löytyy hurjat 65 kappaletta ja niille hevonen on lähinnä periyttänyt rohkeuttaan ja tietynlaista haastavuuttaan.

Kiukun isänisänisä, Corentin Laurent, on hieno musta belgianpuoliveriori, jolta löytyy 171cm säkäkorkeutta. Luonteeltaan ori on pippurinen ja periksiantamaton, mutta lempeähkö. Hevonen on suorittanut muutaman esteradan menestyksekkäästi, mutta orin omistajan loukkaantumisen takia hevonen on päätynyt lähinnä puskaratsuksi perheen teini-ikäisille tytöille. Hevonen on kuitenkin kantakirjattu toiselle palkinnolle, mutta sitä ei juurikaan ole tarjottu jalostukseen. Omistajansa sanoin vain harvoille ja valituille. Corentin Laurentilta löytyykin siis vain kymmenen jälkeläistä, mutta niistä jokainen on kilpaillut menestyksekkäästi esteillä.

Kiukun isänisänemä, Noémie, on 169cm korkea tummanruunikko belgianpuoliveritamma, jolta löytyy mahdollisesti tallin suurin sydän. Tamma on todella herttainen ja se kaipaa, että antaa hellyyttä. Tamma on kuitenkin ratsuna todella tavoitteellinen ja periksiantamaton ja sillä ollaan kilpailtu esteratsastuksessa. Noémie on ollut aina tallin suosituin hevonen juurikin sen ihanan luonteen takia ja se on saanut paljon huomiota osakseen. Jälkeläisiä tammalta löytyy viisi kappaletta ja niille se on periyttänyt lähinnä mukavaa luonnettaan ja tavoitteellisuuttaan.

Kiukun isänemä, Amalasand, on kaunis, mustanruunikko belgianpuoliveritamma. Tällä 170cm korkealla tammalla on kilpailtu menestyksekkäästi kenttäratsastuksessa ja se on kantakirjattu toiselle palkinnolle, joskin nipin napin. Luonteeltaan tamma on yhtä kaunis kuin ulkonäöltään, mutta se osaa myös antaa haasteita. Tamma vaatii tiukan ja kylmähermoisen käsittelijän, sillä Amalasand haluaa mennä lujaa ja jarrut usein unohtuvat. Hevosesta saa kuitenkin todella mukavan ja rennohkon kisa- ja treenikumppanin ja se on ollutkin monelle loistava opetusratsu. Jälkeläisiä tammalta löytyy viisi kappaletta.

Kiukun isänemänisä, Franci, on kuuliainen, 170cm korkea ruunikko belgianpuoliveriori Saksasta. Franci on kohtuullisen ruunamainen ori ja monet tallilla kävijät luulevat sen todella olevan ruuna. Hevonen on lempeäkatseinen ja rento kaveri ja siltä löytyy taitoa vaikka mihin. Hevosella on kilpailtu kenttäratsastuksessa, sillä se on todella monipuolinen ja kuuliainen ratsu. Se hyppäisi vaikka kaivoon, jos siltä niin pyydettäisiin. Francilta löytyy ihanat 13 jälkeläistä ja niille hevonen on periyttänyt monipuolisuuttaan ja suurelle osalle myös ihanaa luonnettaan.

Kiukun isänemänemä, Faunia, on reipas ja motivoitunut belgianpuoliveritamma. Tamma omaa kauniin mustan värin ja siltä löytyy säkäkorkeutta 167cm verran. Hevosella on kilpailtu kenttäratsastuksessa jokseenkin menestyksekkäästi ja tammasta huomaa sen olevan todella monipuolinen. Hevonen on myös todella rohkea, eikä se kammoksu mitään. Faunian kanssa on helppo tehdä töitä, sillä sitä ei tarvitse motivoida tai potkia liikkeelle. Hevonen on kantakirjattu kolmannelle palkinnolle ja sille on siunaantunut neljä hienoa jälkeläistä.

Kiukun emä, Grizelda, on mukava, mutta jääräpäinen belgianpuoliveritamma. Tällä ruunikolla, 170cm korkealla tammalla on kilpailtu esteiden parissa 150cm luokissa menestyksekkäästi. Luonteeltaan Grizelda on haasteita antava, mutta todella mukava ja rento tamma. Siitä saakin mukavan ja monipuolisen treeni- ja kisakumppanin. Yhtäkään tylsää päivää ei tamman kanssa varmasti tule. Grizelda on kantakirjattu kolmannelle palkinnolle korkein pistein ja sen jälkeläiset ovat menneet hyvin kaupaksi. Jälkeläisiä tammalta löytyykin kuusi kappaletta, joista yksi jäi kotiin.

Kiukun emänisä, Chevalier, on ruunikko, 170cm korkea belgianpuoliveriori, joka on lyhyen mutta menestyksekkään estekilpailu-uransa jälkeen ollut todella haluttu ori jalostuksessa. Ori on kantakirjattu toiselle palkinnolle, mikä on varmasti myös lisännyt kiinnostusta oriin. Chevalier on luonteeltaan rehellinen ja periksiantamaton ratsu. Hevosen kanssa on mukava työskennellä, sillä ori tarjoaa haasteita, mutta samalla se on varma ja tasapainoinen ratsu. Jälkeläisiä orille on siunaantunut 45 kappaletta ja niille hevonen on periyttänyt periksiantamattomuuttaan.

Kiukun emänisänisä, Dareau, on monelle aivan tuntematon belgianpuoliveriori, mutta kotikaupungissaan ja sen ympäristössä ori tunnetaan ystävällisenä ja taitavana esteratsuna. Tällä ruunikolla, 173cm korkealla orilla on paljon estesilmää ja se on kilpaillut lähipiirissä 120cm luokissa aina kun niitä on ollut tarjolla. Orin kanssa on tehty myös paljon hyvää ja omistajaperhe tunnetaankin hyväntekijöinä. Dareau on ollut monen ensikosketus hevoseen ja on ihme, että ori on niinkin paljon kestänyt koskettelua ja sähläämistä. Ori ei ole millänsäkään ja sen voisi vaikka vääntää solmuun. Jälkeläisiä tältä orilta löytyy kolme kappaletta.

Kiukun emänisänemä, Idna, on rautias, 168cm korkea belgianpuoliveritamma, joka on toiminut lähes koko elämänsä paikallisella ratsastuskoululla opetushevosena. Idnalla on takanaan myös vuoden estekilpailu-ura, jonka jälkeen tamma myytiin äkillisen rahatilanteen muutoksen vuoksi pikaisesti läheiselle ratsastuskoululle. Hevonen on todella monipuolinen ja rehti ratsu ja se on todella monelle edes hieman kokeneemmalle ratsastajalle sopinut. Idna antaa haasteita, eikä se luovuta, jos se jotakin haluaa. Koska tamma tulee kohtuullisen menestyksekkäästä suvusta, on Idnallakin lähdetty jatkamaan sukua kolmella varsalla.

Kiukun emänemä, Etta, on jääräpäinen, mutta mukava belgianpuoliveritamma. Tältä tummanruunikolta, 170cm korkealta tammalta löytyy paljon menohaluja esteille ja välillä ne jarrut tuppaavatkin unohtumaan. Hevonen tarvitseekin kokeneemman käsittelijän, joka osaa pitää päätöksistään kiinni ja olla jämäkkä. Etta on kilpaillut esteiden parissa 150cm luokissa ja se on kantakirjattu kolmannelle palkinnolle korkein pistein. Hevosta on käytetty harkitusti siitoksessa suvun vaikuttaessa monessa hevosessa ja siltä löytyykin vain kaksi jälkeläistä. Molemmat jälkeläiset ovat kuitenkin perineet emänsä taidot.

Kiukun emänemänisä, Corwen, on rehellinen ja reipas 171cm korkea musta belgianpuoliveriori, jolla on kilpailtu menestyksekkäästi esteratsastuksessa 150cm luokissa ympäri Euroopan. Luonteeltaan ori on loistava esteratsu, sillä se on rohkea, eikä sitä tarvitse motivoida juuri yhtään. Hevonen hyppää mistä vain lennokkaasti ylitse, vaikka ratsastaja ei sitä välttämättä aina haluaisi tai ei ole valmis. Corwen on ollut haluttu ori jalostuksessa ja siltä löytyykin 34 jälkeläistä. Jälkeläisilleen ori on periyttänyt muun muassa rohkeuttaan ja reippauttaan.

Kiukun emänemänemä, Blondell, on 169cm korkea ruunikko belgianpuoliveritamma. Tamma on lempeä ja hyväsydäminen hevonen, jonka kanssa pärjää kuka tahansa. Blondellilla on kilpailtu kenttäratsastuksessa muutama vuosi, kunnes tamman omistaja myi sen paikalliseen ratsastuskouluun sen jalkavaivojen takia. Hevonen kuntoutettiin ihmeen nopeasti ja se on päässyt olemaan tuntiratsu kaiken tasoisille ratsastajille. Tamma on tehnyt jo pitkän uran ratsastuskoululla ja se on ollutkin monen lempihevonen. Jälkeläisiä tammalta löytyy kolme kappaletta ja niille hevonen on periyttänyt mukavaa luonnettaan.

Jälkeläiset

t. Ciara '88

Tämän hevosen kohdalla ei ole epäilystäkään siitä, mistä se on saanut lempinimensä. Jalkaapolkevasta ja luimistelevasta hevosesta tulee mieleen Pikku Myy, mutta siksi kutsumisen Kiukku ottaa entistä suurempana loukkauksena ja mulkoilee kahta pahemmin, eihän hän mikään lapsellinen pikkutyttö ole, vaan satojen vuosien jalostustyönä syntynyt, huippuunsa viritetty kouluratsuori. Periaatteessa mikään ei tuottaisi orille ongelmia, jos se ei ärsyyntyisi kaikesta. Jo tarhasta hakeminen saa orin mököttämään, vaikka se ei viihdy siellä sen paremmin kuin karsinassakaan. Hevosautoon se marssii korvat luimussa, mutta ei jää epäröimään lastaussillalle tai hätäile autoa purkaessa. Kilpailupaikkojen vilinä saa orin entistä ärtyneemmäksi, kilpailuissa punainen rusetti hännässä on siellä ihan tositarkoituksella.

Hoitaessa ori on ihan hyvä sitoa molemmilta puolilta kiinni. Se ei yritä vahingoittaa ihmistä, mutta saattaa olla varomaton luimiessaan ja louskutellessaan hampaitaan kohti hoitajaansa. Tästä syystä hoitotoimenpiteet Kiukun kanssa tavataankin suorittaa reippaaseen tahtiin, orin kanssa ei jäädä pelleilemään käytävälle tai pitämään pitkiä, joidenkin mielestä hevoselle jopa nautinnollisia hoitotuokioita. Kiukku ei niistä pidä, joten niitä ei sen kanssa harrasteta. Piste. Nopea harjaus ja varusteet selkään on strategia, jolla mustan orin kanssa edetään. Sitä pidempään se joutuu paikallaan seisomaan, sitä ärtyneemmäksi se muuttuu. Eläinlääkärin vierailut ja kengitykset ovat tästä syystä melko painajaismaisia, ja jopa näiden alojen pitkän linjan ammattilaiset tuntuvat välttelevän oria.

Kiukku ei ole kenen tahansa ratsu. Se on vahva, niin kädelle, istunnalle kuin jalallekin. Mustaa oria on luonnehdittu miesten ratsuksi, hennon naisen voimat eivät yksinkertaisesti riitä hevosen saamiseksi kontrolliin, joka vaaditaan, jos meinataan töitä tehdä. Ratsastajan antaessa periksi vahvalle hevoselle ei kenelläkään ole enää kivaa, joten Kiukun selkään ei kannata kiivetä, jos ei ole varma siitä, että pystyy pitämään vahvan hevosen yhtenä pakettina. Vaikka ori on vahva ja vaatii yhtä vahvan ratsastajan, ei se ole kovakylkinen tai -suinen. Kun selässä on ratsastaja, joka saa pidettyä hevosen yhtenä pakettina, toimii se yllättävän kevyillä avuilla. Ei se mielellään töitä tee, työnteko tuntuu olevan sille aivan yhtä epämieluisaa kuin sen koko muu elämä, mutta hyvää jälkeä ori silti saa aikaiseksi. Kiukku osoitti osaavansa hypätä hyvin jo nuorena ikäluokkakilpailuissa, eikä tahti ole siitä hidastunut. Kun selässä on ratsastaja, joka saa orin liikkumaan esteiden välissä oikein, ylittää musta ori esteen kuin esteen. Ehkä ori sittenkin salaa nauttii hyppäämisestä, ei se niin hyviä tuloksia voisi saada aikaiseksi, jos se todella vihaisi esteratoja. Sileällä vastenmielisyys on käsinkosketeltavaa, mutta ehkä esteet eivät saa Kiukussa aikaan yhtä suuria vilunväreitä.

NJ'n alaiset näyttelyt

22.10.2017 (kutsu), lk 6 BWP orit - 2/9, irtoSERT
12.11.2017 (kutsu - lk 2 bwp-o - 6/7, irtoSERT

Porrastetut

Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 3005.98
Nopeus ja kestävyys: 0.00
Kuuliaisuus ja luonne: 3749.43
Tahti ja irtonaisuus: 0.00
Tarkkuus ja ketteryys: 0.00


ERJ esteratsastus taso 11/11