Illegitimate

Urania '88
"Uno"

VH17-076-0015

belgianpuoliverinen (bwp), ori, 168cm
s. 28.2.2017, 8v.
esteratsastus, re 160cm
kasvattaja Illegitimate, BE
omistaja Helo (VRL-13822)

20.04.2017 KTK-III 15 + 17 + 16 + 14 = 62p. / KTK-III
10.02.2018 Quintessential (50,000 %) 4 / 10 / 3.5 / 3 / 6 / 4 / 4 / 6 / 4.5
28.02.2018 ERJ-III 9 + 40 + 10 + 20 + 9,5 = 88,5p. / ERJ-III
i. Urano
rnkm, holst, 168cm
KTK-II
ii. Uno II evm

iii. Universal evm
iie. Heidi B evm
ie. Peridot evm

iei. Whisperwind evm
iee. Galante evm
e. Carmen
m, bwp, 168cm
KTK-III, Quality
ei. Maxence evm
trn, bwp, 169cm
eii. Esteban evm
eie. Natacha evm
ee. Chloé evm
m, bwp, 166cm
eei. Dominique evm
eee. Cosette evm

Jälkeläiset

t. Feminist Consequences '88

Uno on hieno harmaa esteori, joka peruspiirteiltään on oikein mukava ja yhteistyökykyinen hevonen. Selästä käsin siltä löytyy kuitenkin melko paljon virtaa, ja se onkin pahimpina päivinä aikamoinen vieteriukko jossa riittää pitelemistä.

Hoitotilanteissa puoliverinen on asiallinen ja helppo, eikä sillä ole tapana alkaa kiukutella ihmiselle. Ori seisoo kiltisti paikallaan, eikä ole moksiskaan mistään hoitotoimenpiteestä. Satuloitaessa se saattaa aloittaa levottoman pyörimisen, minkä saa tosin pienellä komentamisella helposti loppumaan. Vieraita ihmisiä kohtaan ori saattaa alkuun olla hieman epäluuloinen, eikä se siis välttämättä vielä ensi tapaamisella hätkähdytä erinomaisuudellaan. Myöskin kengittäjän vierailu aiheuttaa toisinaan Unon elämään ylimääräisiä jännitysmomentteja, joten se saattaakin olla melkoisen tuskallinen kengitettävä. Sinnikkyydellä ja rauhallisilla otteilla pystyy kengittäjä vaikuttamaan orin käytökseen positiivisesti, joten on se aina kenkään saatu, vaikkei se välttämättä olekaan kengittäjän lempiasiakas. Talutustilanteissa ori on välillä hieman pelleilijäluonne, ja se saattaakin teeskennellä säikkyvänsä esimerkiksi tuulta tai uusia kottikärryjä. Oikeaa pelkoa ei näihin pelleilyihin liity, joten sen saa pienellä kurinpalautuksella kyllä takaisin oikeille raiteille.

Ratsuna Uno on ehdottomasti parhaimmillaan, mutta mikään helppo jokamiehen ratsu se ei silti ole. Se on varsin energinen pakkaus, ja tarvitseekin todella rauhalliset otteet ratsastajaltaan. Jos orin vauhti alkaa kiihtyä liian suuriin lukemiin, on ratsastajan oma rauhallisuus tärkeintä. Jos oria yrittää pidättää vain tolkuttomalla kiskomisella se vetää vain herneen nenään, ja lähtee juoksemaan alta kahta kauheammin. Taitavan ratsastajan alla ori on upea ilmestys, sillä kun sen vauhdin saa hyötykäyttöön pääsevät orin taidot edukseen esille. Unolla on loistava hyppytekniikka ja se kääntyy tarvittaessa vaikka kolikon päällä, eikä ole ori tapojen mukaista ottaa myöskään kieltoja tai puomeja mukaansa esteradoilta.

Kilpailutilanteissa Uno on asiallinen ja helppo. Sille ei ole vieras asia olla kisamatkoilla pidempiäkään aikoja, joten se ei stressaa uusia ympäristöjä millään tavalla. Lastauksessakin se on pääosin varsin selväpäinen hevonen, mutta kuljetustilanteissa se tarvitsee ehdottomasti kaverin mukaan. Jos Uno on trailerissa yksin pitkiä aikoja tulee se helposti levottomaksi, eikä suunnaton pyöriminen ole millään tavalla toivottua käytöstä.

kirjoittanut Penelopeia

Porrastetut

Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 3222.02
Nopeus ja kestävyys: 0.00
Kuuliaisuus ja luonne: 3686.70
Tahti ja irtonaisuus: 0.00
Tarkkuus ja ketteryys: 0.00


ERJ esteratsastus taso 11/11

11.05.2018 Valmennus

Valmentajna miivi

Katselin Unon ja Helon verryttelyä silmä kovana. Siitä oli hetki, kun olin viimeksi pitänyt estevalmennusta muille kuin suomenhevosille, ja jo esteitä kootessani olin heti päässyt naureskelemaan itsekseni, kuinka nyt matalimmat esteetkin olivat monen suomenhevosen maksimitasolla. Helo oli verrytellyt kentällä samalla kun rakensin sinne esterataa, ja olin saanut muutaman kummaksuvan katseen naiselta naureskellessani yksikseni. En antanut sen kuitenkaan haitata, eipä se kamalasti merkinnyt, kuinka selväpäisenä belgialaistallin omistaja minua piti, sama palkka minulle silti maksettaisiin.

Heti alusta asti Unolla oli reilusti vauhtia. Kimo olisi halunnut painaa ympäri kenttää täysiä ja hypätä muutaman esteen silloin tällöin, mutta sen kummemmasta työskentelystä se ei ollut kiinnostunut. Ratsastaja orin selässä pysyi kuitenkin rauhallisena, ja jatkaessamme perustyöskentelyä pienillä esteillä Uno vähitellen ymmärsi, että kaahottamalla se ei saisi mitään aikaiseksi. Orilla oli yhä makuuni liikaa vauhtia, mutta nyt se teki muutakin kuin kiihdytti vauhtinsa maksimiin jokaisessa mahdollisessa tilanteessa. Se oli hypännyt alusta asti puhtaasti ja ihan kivan näköisesti, mutta nyt sen liikkeistä näki, että kyseessä todellakin oli isoja luokkia hyppäävä huippuhevonen, ei vain joku tavan harrastehevonen, jolta se oli alkuun vaikuttanut. Kuuden esteen rata ylittyi kevyesti myös isompana. Helo ratsasti hyvin, enkä juuri joutunut naisen ratsastamiseen puuttumaan. Hän selvästi tiesi, kuinka Uno toimi parhaiten ja yritti itse toimia parhaansa mukaan saadakseeen oriltaan mahdollisimman hyvän suorituksen. Hieman vinkkasin naista uskaltautumaan paremmin orin liikkeeseen mukaan, nyt kun ori oli rauhoittunut, saisi se paremmin selkänsä hypyssä käyttöön, jos ratsastaja antaisi sille enemmän tilaa ainakin hyppyjen ajan, nyt Helo oli hyvin tiukasti orissa kiinni koko ajan.

Sen suurempia elämänohjeita en osannut ratsukolle antaa, vaan päästin heidät aloittelemaan loppuverryttelyjä samalla kun itse purin esteradan kentältä pois seuraavana vuorossa olevan kouluvalmennuksen tieltä.

01.02.2018 Valmennus

Valmentajana nekota

Lähdin kohti Belgiaa kuulaana talviaamuna moikkaamaan Illegitimaten omistajaa ja hevosia, sekä antamaan estevalmennuksen Helolle ja Unolle. Hetken lörpöttelyjen ja kuulumisten vaihtojen jälkeen Helo lähti satuloimaan Unoa, kun minä rakensin esterataa. Asetin puomit matalaksi, jossa aluksi näkisin ratsukon työskentelyä ja tietysti lämmittelyä varten. Komea kimo ori saapuikin pian kentälle ratsastajansa kanssa ja he saivat aloittaa lämmittelyn. Käyntiä ja ravia esteiden ympärillä, kun minä vielä asentelin puomeja paikoilleen.

Ori vaikutti jo innostuneelta hyppäämään, joten kehotin nostamaan laukan ja parin kierroksen jälkeen suuntaamaan ensimmäiselle lämmittelyesteelle. Okseri oli helposti ja todella ilmavasti ylitetty. Toinen lämmittelyeste oli toiseen suuntaan oleva pystyeste, jonka ratsukko sai ylittää seuraavaksi. Ori epäröi hieman ennen hyppyä, mutta hyppäsi sen kuitenkin sulavasti yli. Kehotin ottamaan pari uusintaa hypystä vähän rauhallisemmalla vauhdilla, ja Helo teki työtä käskettyä antaen puolipidätteitä ennen estettä.

Seuraavaksi ratsukko pääsikin tutustumaan rataan tarkemmin. Rata oli vielä matalalla korkeudella, joten se sujui ratsukolta kuin lastenleikki. Päätinkin nostaa jo esteiden korkeutta vähän ratsukon taidoille sopivammalle tasolle ja kehotin Heloa ohjaamaan Unon taas toiselle lämmittelyesteelle. Orin vauhti oli hiukan liian kova, tyyli huolimaton ja puomi lähti lentoon. Kehotin yrittämään uudestaan kunhan puomi oli nostettu, tällä kertaa hieman rauhallisemmassa vauhdissa. Helo sai lopulta Unon nätisti esteen yli. Esteet olivat nyt Unon kapasiteetille sopivalla korkeudella ja ratsukko vauhdissa, joten ohjasin heidät hyppäämään radan läpi. Ensimmäinen yritys oli puhdas, mutta vauhti oli melko rauhallinen ja halusin vielä nähdä paremman yrityksen täydellä vauhdilla. Unon käännökset olivat todella nopeat ja hypyt tarkat jopa huippuvauhdissa. Kiitin ratsukkoa hyvästä suorituksesta ja jätin heidät jäähdyttelemään yksin.


24.01.2018 Valmennus

Valmentajana Isla T.

Illegitimatessa jälleen, tällä kertaa lajina esteet ja Helon ratsuna kimo puoliveriori Urania '88 eli Uno. Ratsukko sai verrytellä itsenäisesti maneesissa, kun itse keskityin kasaamaan esteitä ja mittaamaan sarjavälejä heille. Pystytin maneesiin kahden pystyn muodostaman sarjan, sekä kaksi okseria joista toisen alle viritin sinisestä pressusta vesimaton. Helon hieno ratsu ravasi pitkin reippain askelin ja jäinkin hetkeksi katsomaan sivusta, kun hän taivutteli oria, väistellen pystyttämiäni esteitä.

Ensiksi otettiin muutamat verryttelyhypyt okserille, joka oli toistaiseksi matalalla korkeudella. Unolla oli selvästi energiaa ja Helo joutuikin istumaan hyvin tiukasti satulassa, ettei ori saisi lisää motivaatiota juosta päättömästi. Ensimmäiset hypyt sujuivat hyvin, vaikka vauhtia riittikin jokaisella kerralla. Ohjeistin ratsukon seuraavaksi sarjalle, jonka väliin tulisi mahduttaa n. 5 askelta. Unolla oli hieman vaikeuksia askelvälin kanssa, sillä se harppoi pitkillä loikilla ja lähestymiset näyttivät välillä hurjalta. Ori ei kieltänyt tai tiputtanut edes puomia kertaakaan, vaikka välillä hyppy alkoi liian läheltä estettä.

Selitin Helolle neljästä esteestä suunnittelemani radan ja kun nainen oli sisäistänyt radan kulun, niin hän nosti orilla laukan ja suuntasi ensimmäistä estettä eli vesimatolla koristeltua okseria. Hyppy lähti kaukaa, mutta 140cm:iin korotettu okseri ylittyi silti ilmavaralla. Neuvoin Heloa pitämään istunnan tasaisena ja sanoin hänelle, että esteiden välillä hän voi vaikka nojata mieluummin liian taakse kuin eteen. Kikkakolmonen toimi, sillä Unon vauhdikkuus laukassa alkoi tasaantumaan jo pelkän istunnan avulla ja näin esteille lähestymiset alkoivat näyttää paremmilta. Unon hyppytekniikassa ei ole mitään vikaa omasta näkökulmasta, mutta sen iso ja välillä liiankin reipas laukka esteradalla aiheuttaa sydämen tykytyksiä menoa katsellessa. Lopuksi ratsukko hyppäsi vielä parin toiston verran sarjaa, jonka askelvälin pidensin ja korkeus nousikin jopa 150cm asti.