Illegitimate

Vorios de Chapeauroux
"Voro"

VH16-076-0027

belgianpuoliverinen (bwp), ori, 167cm
s. 01.03.2016, 8v.
esteratsastus, re 150cm
maahantuoja Elevage de Chapeauroux
omistaja Helo (VRL-13822)

10.02.2018 Superior Grade (77,222 %) 9.5 / 7 / 7.5 / 7 / 9.5 / 7.5 / 6 / 8.5 / 7
i. Batios de Chapeauroux evm
rn, sf, 169cm
ii. Crusader de Riévre evm
m, bwp, 167cm
iii. Bixos II evm
iie. Kadete de Céoux evm
ie. Alva de Chapeauroux evm
rn, sf, 164cm
iei. Quadro de Chapeauroux evm
iee. Iria de Chapeauroux evm
e. Ines de Chapeauroux evm
m, sf, 165cm
ei. Quasar evm
mkm, sf, 167cm
eii. Czesar evm
eie. Roulette evm
ee. Tintor de Chapeauroux evm
rn, sf, 166cm
eei. Ever After evm
eee. Odyssy evm

i. Batios de Chapeauroux on komea suurikokoinen, mutta sirorakenteinen ori. Ranskassa syntynyt selle francais -kantakirjaan merkitty ruunikko aloitti kilpauransa jo nuorena nuorten hevosten luokissa. Myöhemmin ori jatkoi menestyksekkäästi vakioratsastajansa kanssa aina 160 senttimetrin luokkiin saakka. Ori on kilpauransa ohella ollut suosittu myös siitoskäytössä. Se periyttää jälkeläisilleen suurta kokoa ja hyvää hyppytekniikkaa. Monet orin jälkeläisistä ovatkin pärjänneet isänsä tavoin esteradoilla. Nykyisin Batios elelee ansaittuja eläkepäiviä tallilla, jolla se on asunut koko ikänsä.

ii. Crusader de Riévre polveutuu monen polven ajalta täysin belgialaisista sukulinjoista. Kauempaa sen suvusta löytyy myös täysiverisiä, mikä varmasti omalta osaltaan selittää tämänkin orin siroa rakennetta ja pitkää laukka-askelta. Ori kilpaili jonkun verran kansainväliselläkin tasolla, mutta enemmän sitä käytettiin hevosjalostukseen. Crusaderilla onkin nykyään useita kymmeniä jälkeläisiä ympäri maailmaa. Crusader kuoli melko nuorena, vain 17-vuotiaana, kun se päätettiin lopettaa pitkään vaivanneen jännevamman takia.

iii. Bixos II oli aikanaan monen hevostytön suosikki. Peräti 172 senttimetriä korkea mustankimo ori oli kuin Milton - hyppäsi kuin unelma ja näyttikin aivan satuhevoselta. Belgialainen ori olikin aikansa menestyneimpiä esteratsuja, vaikka se olikin suvullisesti vaatimaton. Sen emä ei polveutunut menestyjähevosista, eikä liiemmin isäkään vaikka hyppäsikin hyvällä tekniikalla. Bixos kuitenkin yllätti kaikki ja siitä tuli suosittuakin suositumpi myös hevosjalostuksessa. Se sai monta varsaa, joista valitettavasti vain harva ylsi isänsä tasolle.

iie. Kadete de Céoux polveutuu Bixosin tapaan belgialaishevosista, sillä erotuksella että tamman suku on täynnä menestyneitä kilpahevosia. Tummansävyinen ruunikko tamma oli vain 162 senttimetriä korkea, mutta se hyppäsi hyvällä tekniikalla aina 140 cm saakka. Kilpaura tammalla jäi kuitenkin olemattomaksi, kun sitä päätettiin käyttää vain siitokseen. Tamma sai elämänsä aikana kaikkiaan kymmenen varsaa hienoista oreista. Kadete periytti jälkeläisilleen helppoa luonnetta ja tummaa väritystä. Tamma lopetettiin 24-vuotiaana vanhuuden vaivojen takia.

ie. Alva de Chapeauroux oli Elevage de Chapeauroux'n kolmannen polven kasvatti tarkoin vaalitusta emälinjasta. Punertava ruunikko tamma itse oli 164 senttimetriä korkea ja luonteeltaan hyvin lempeä. Hyväsukuisella tammalla olisi varmasti ollut kapasiteettia myös kilparadoille, mutta se ei koskaan kilpaillut. Sen sijaan tammaa käytettiin siitokseen jonkun verran ja se sai viisi varsaa; kolme oria ja kaksi tammaa. 20-vuotiaana Alva sai ähkyn, joten eläinlääkäri päätti lopettaa tamman sen omaan tarhaan.

iei. Quadro de Chapeauroux on yksi Voriosin suvun erikoisimmista hevosista. Se polveutuu emänsä puolelta vanhoista ranskalaislinjoista ja orin isä on arabialainen täysiverinen. Sirorakenteinen Quadro muistuttaakin ulkonäöllisesti kimoa isäänsä hyvin paljon. Quadro kilpaili esteratsastuksessa lähinnä aikaratsastusluokissa 130 cm tasolla, jossa se nopeutensa ja ketteryytensä ansiosta pärjäsikin hyvin. Quadroa ei juurikaan käytetty kilpahevosjalostukseen. Sen varsoille on kuitenkin periynyt isän ketteryys ja nopeus.

iee. Iria de Chapeauroux on toisen polven tamma Elevage de Chapeauroux'n aiemminkin mainitusta emälinjasta. Sen emä on ensimmäinen de Chapeauroux -kasvatti ja isä Keski-Euroopan eniten käytetyimpiä jalostusoreja estepuolella. Iria kilpaili 10-vuotiaaksi saakka esteratsastuksessa kansainväliselle 150 cm tasolle saakka, jonka jälkeen se siirtyi täysin siitoskäyttöön ja saikin neljä varsaa. Kaikille varsoille 168 cm korkea tamma on periyttänyt ruunikkoa väritystään. Iria kuoli luonnollisesti vanhuuteen kunnoioitettavassa 26 vuoden iässä.

e. Ines de Chapeauroux polveutuu täysin erilaisista linjoista kuin Batios. Tamma ei ole monen sukupolven jalostustyön saavutus, vaan suvullisesti lähinnä kokeilu yhdistää kaksi täysin erilaista sukulinjaa - onnistunut sellainen. Mustalla Ineksellä on korkeutta 165 senttimetrin verran. Kipakka tamma kantaa sisällään varmasti ainakin kolmen hevosen verran egoa, eikä se varmasti ole jäänyt huomaamatta tamman kanssa touhuavilta ihmisiltä. Kansallisissa 140 cm luokissa asti kilpaillut tamma ei ollut luonteeltaan lähelläkään helppoa. Hyvän hyppytyylinsä ja menestyneen isänsä takia tammaa kuitenkin käytettiin jalostukseen. Kasvattaja sai huokaista helpotuksesta huomattuaan, että tamman kipakka luonne ei periytynyt Ineksen jälkeläisille ja että tammastakin paljastui äitiyden myötä lempeäkin puoli.

ei. Mustankimo Quasar oli pitkine jalkoineen kuin yhtä jalkaa koko hevonen. 167 senttinen hevonen näytti paljon korkeammalta kuin todellisuudessa olikaan. Quasar oli esteillä varovainen hyppääjä ja pudotteli isojakin esteitä vain harvoin. Orin pitkä kilpaura päättyi ratsastusonnettomuudessa sattuneeseen jalkavammaan. Toivuttuaan tapahtumasta Quasar kantakirjattiin ja sitä käytettiin jalostukseen. Mustankimo periytti jäljeläisilleen mustaa väritystä ja hienoja askellajeja. Ori jouduttin lopettamaan 19-vuotiaana jalkavamman mentyä pahemmaksi.

eii. Musta Czesar syntyi Puolassa arvostetussa trakehnersiittolassa. Ori kuitenkin myytiin pois, ja lopulta se päätyi erään kilparatsastajan tallille. Czesar ja sen ratsastaja-omistaja kilpailivat esteratsastuksessa menestyen vaihtelevasti. Ori oli herkkä ja saattoi säikkyä kilpailupaikalla ääniä niin, että se ei enää osannut keskittyä hyppäämiseen. Kilpaura saikin jäädä taka-alalle ja Czesaria tarjottiin jalostukseen, tosin huonolla menestyksellä. Kaikki tunsivat orin vain sen säikkyydestä. Harvoille jälkeläisille säikky luonne ei kuitenkaan periytynyt.

eie. Roulette syntyi Saksassa ja se merkittiin hannoverkantakirjaan, ennen kuin se ehdittiin myydä Ranskaan. Ranskassa hyväsukuinen Roulette pääsi kilpailemaan esteratsastuksessa kansallisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa. Ruunikonkimo tamma sai kuitenkin jättää kilpauran taakseen, kun se myytiin uudelleen, tällä kertaa ranskalaiseen hevossiittolaan. Sen suku oli hyvin kiinnostava ja uusi omistaja halusi tuoda omiin hevoslinjoihinsa jotain uutta. Roulette ehti saada kaksi varsaa. Tamma nimittäin kuoli synnyttäessä kolmatta varsaansa. Orpovarsa menehtyi muutamaa päivää myöhemmin. Rouleten kahdelle eloon jääneelle jälkeläiselle tamma periytti sen hienoa rakennetta ja varovaista hyppytyyliä.

ee. Tintor de Chapeauroux oli ruunikko merkitön tamma. Se oli Elevage de Chapeauroux'n ehdottomasti kummallisin kasvatti, niin sukunsa kuin luonteensakin perusteella. Tintor ei ollut suunniteltu varsa, vaan sen isä oli päässyt karkaamaan Tintorin emän luokse ja tästä yhden yön romanssista Tintor saikin alkunsa. Kasvattaja harkitsi myyvänsä varsan, mutta päättikin jättää sen itselleen ja katsoa, mitä siitä voisi tulla. Tintorilla ei ollut kovin hyvä hyppytekniikka, mutta se hyppäsi innolla ja puhtaasti jopa 120 senttimetrin ratoja. Tamma sai kasvattajansa luona yhden varsan, ennen kuin se myytiin viettämään eläkepäiviään muualle.

eei. Ever After on varmasti Voriosin suvun musta lammas. Ruunikko ori ei ollut rodultaan edes puoliverinen, vaan ranskanravuri. Se kilpaili raveissa seitsemänvuotiaaksi, ennen kuin se päätettiin kouluttaa ratsuksi. Puhtaasta ravisuvustaan huolimatta ori suoritti myöhemmin kotikentällä helppo A -tasoisia koulukiemuroita ja hyppäsi lähes metrisiä esteitä. Sitä ei käytetty ravihevosjalostukseen, eikä suunnitelmissa ollut käyttää sitä jalostukseen muutenkaan. Ever After pääsi kuitenkin karkaamaan ja astumaan tallin hienon puoliveritamman. Pian tämän jälkeen ori ruunattiin.

eee. Odyssy oli mustanruunikko tähtipäinen ja sukkajalkainen tamma, joka kilpaili ensin kasvattajansa kanssa nuorten hevosten esteluokissa, ennen kuin se myytiin Elevage de Chapeauroux -nimiseen selle francais siittolaan. Holsteintamma soveltui sukunsa puolesta hyvin ranskalaishevosten jalostukseen, joten se saikin kolme tarkkaan harkittua varsaa ja yhden vahinkovarsan. Odyssy periytti jälkeläisilleen innokasta ja uteliasta luonnetta. 21-vuotiaana tamman hampaat alkoivat olla niin huonossa kunnossa, että se päätettiin lopettaa.

© Juulia

Jälkeläiset

t. Célestine '88

Kun talli on täynnä mitä omaperäisempiä ja haastavampia hevosia, on Voron tasaisen harmaa persoona, josta ei tunnu saavan minkäänlaista otetta, mukavaa vaihtelua. Ori ei petä koskaan, se on aina tilanteesta riippumatta hyvin rauhallinen, ruunikon kylmänviileä suhtautuminen asiaan kuin asiaan rauhoittaa hermostuneemmankin käsittelijän. Rauhallisesti askeltava ori on myös oiva parannus ratsastajan kilpailujännitykseen, mikään tavallisesta poikkeava tilanne ei saa Voroa keräämään kierroksia. Ori olisi hyvin stereotypinen, jopa tylsä ruuna, jos se ei olisi ori.

Näillä saatesanoilla Voron voisi kuvitella olevan ihanteellinen ratsu, tasainen ja luotettava. Sitä se on, ainakin niin kauan, kun pysytään sileällä, eikä ajatella esteitä edes puomien vertaa. Nöyränä poikana Voro tekee sen, mitä ratsastaja pyytää. Ori ei ota nokkiinsa vähän niin ja näin annetuista avuista, mutta ei kyllä tee yhtään enempää kuin on pakko, ellei ratsastaja tarpeeksi selkeästi pyydä. Sileällä Voro ei ole mitenkään erityisen osaava, se on kaukana kouluradoilla ruusukkeita kahmivasta liitokaviosta, mutta sen kanssa on huomattavasti nautinnollisempaa treenata ilman esteen estettä näköpiirissä.

Vaikka Voro onkin estehevonen henkeen ja vereen, välttelevät ratsastajat sillä hyppäämistä. Tämä saattaa alkuun tuntua oudolta, orilla on ehkä kaikkien aikojen paras ponnistus, tai ainakin ponnistuksessa on niin paljon voimaa, että tuntuu siltä, että ori voisi hypätä vaikka kaksikerroksisen omakotitalon yli. Vaikka ponnistuksessa on voimaa, eivät Voron hypyt ole mitään kaunista katsottavaa, ja vielä kamalampia ne ovat selästä käsin. Ruunikon hyppytekniikkaa voisi luonnehtia jopa huonoksi, jos sen ponnistus ei olisi niin mieletön. Orin hyppyjen kaikki liike-energia suuntautuu ylös, mikä tekee niistä hankalia ratsastaa, ratsastaja saa tehdä paljon töitä vain pysyäkseen Voron selässä hypyissä ja päästäkseen hyppyjen jälkeen tilaan, jossa esteiden välien ratsastaminen onnistuu. Eikä siinä vielä kaikki, miksi elämän pitäisi olla helppoa edes niiden tasaisen harmaiden hevosten kanssa? Ruunikko hyppii kamalia sammakkoloikkia jo siinä vaiheessa, kun kyseessä ovat vain puomit, ori ei osaa lainkaan suhteuttaa hyppyjään estekorkeuteen.

Kun Voron ainoa epämukava puoli on paljastettu, voidaan vielä palata rauhallisen orin helppouteen maasta käsiteltäessä. Se seuraa taluttajaansa löysän narun päässä vaikka maailman ääriin ja hevosautoon asti. Hoitotoimenpiteet sujuvat kuin tanssi. Eläinlääkärille Voro saattaa nyrpistellä nenäänsä, mutta kengittäjä taas tuntuu olevan orin ystävä. Harjaus, satulointi, suitsiminen ja peseminen sujuvat niin hyvin, että niistä on turha alkaa edes puhumaan. Ruunikko seisoo rauhallisesti paikallaan välittämättä maailman menosta tai muista hevosista, sen ympärillä voisi kirjaimellisesti tapahtua mitä tahansa, ja se odottaisi siitä huolimatta rauhallisesti hoitajaansa.

NJ'n alaiset näyttelyt

21.05.2018 (kutsu), lk 1 bwp-o - 3/5 irtoSERT

Porrastetut

Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 2683.24
Nopeus ja kestävyys: 0.00
Kuuliaisuus ja luonne: 3119.47
Tahti ja irtonaisuus: 0.00
Tarkkuus ja ketteryys: 0.00


ERJ esteratsastus taso 10/10

00.00.0000 Valmennus

Kirjoittanut V. Valmentaja

Have my breakfast spaghetti yarn this human feeds me, i should be a god, and hate dog, and step on your keyboard while you're gaming and then turn in a circle yet destroy couch as revenge. Attack feet missing until dinner time claws in your leg refuse to leave cardboard box. Steal the warm chair right after you get up present belly, scratch hand when stroked hunt anything that moves, for lick the curtain just to be annoying. Eat owner's food fall asleep on the washing machine and chase imaginary bugs, and sit and stare. Stare out the window sleep on dog bed, force dog to sleep on floor. Kitten is playing with dead mouse attack the dog then pretend like nothing happened, chirp at birds so sleep on keyboard, for eat grass, throw it back up so hack up furballs. Roll on the floor purring your whiskers off going to catch the red dot today going to catch the red dot today meow all night having their mate disturbing sleeping humans. Lick the curtain just to be annoying missing until dinner time, and meowwww run in circles. Lie on your belly and purr when you are asleep jump launch to pounce upon little yarn mouse, bare fangs at toy run hide in litter box until treats are fed. Pee in the shoe need to chase tail.